A- A+
«Κλείδωσαν» για 29 Απριλίου ή 6 Μαΐου οι εκλογές – 9κομματική βουλή σε νέα δημοσκόπηση
Για τις 29 Απριλίου ή 6 Μαΐου φαίνεται ότι «κλειδώνουν» οι εκλογές, μετά το PSI και την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Εννέα κόμματα στη Βουλή χωρίς αυτοδυναμία δείχνει νέα δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στις κυριακάτικες εκδόσεις των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «Η Καθημερινή», αυτές οι δύο ημερομηνίες είναι οι επικρατέστερες για την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, η οποία αναμένεται στα τέλη Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην πρώτη εφημερίδα, ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κινείται με την εκτίμηση ότι όλες οι θεσμικές υποχρεώσεις που σχετίζονται με το PSI και τη δανειακή σύμβαση θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαρτίου, οπότε ανοίγει ο δρόμος των εκλογών.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, το οποίο όμως προϋποθέτει ομαλές εξελίξεις, ως τις 15 Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί το PSI και ως το τέλος του ίδιου μήνα θα έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή όλες οι υποχρεώσεις που ενδεχομένως θα προκύψουν, αλλά θα επικυρωθεί και η δανειακή σύμβαση.

Συμφωνία με Κομισιόν

Τότε θα μπορεί να κλείσει η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές, για τις οποίες οι πιθανότερες ημερομηνίες με αυτά τα δεδομένα είναι είτε η 29η Απριλίου είτε η 6η Μαΐου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μπαρόζο ήταν σαφής στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον κ. Παπαδήμο.

Αφού διαβεβαίωσε τον έλληνα πρωθυπουργό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τη χώρα μας, άνοιξε με δική του πρωτοβουλία το θέμα των εκλογών.

«Εμείς δεν μπορούμε να σας υποδείξουμε τι θα κάνετε. Να πάτε σε εκλογές, αλλά να μας διασφαλίσετε ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν θα σταματήσουν τα προγράμματα για τα οποία δεσμευτήκατε» επεσήμανε.

Αγωνία για το αποτέλεσμα των εκλογών

Σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Παπαδήμος διαπίστωσε ότι το κλίμα στην ΕΕ έχει γίνει πραγματικά πιο θετικό για την Ελλάδα.

Επειτα από αλλεπάλληλες εξηγήσεις και παρουσίαση στοιχείων για όσα έχουν γίνει ως σήμερα, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν το μέγεθος της προσπάθειας, αλλά και τη συμβολή της σημερινής κυβέρνησης.

Αγωνιούν όμως για το αποτέλεσμα των εκλογών και για τις δυνατότητες που θα έχει μια συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠαΣοΚ ή μία πιο σύνθετη κυβέρνηση σχετικά με τη συνέχεια του Προγράμματος Σταθερότητας.

Λύση συγκυβέρνησης

Το σενάριο της συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων αναστατώνει την εσωτερική ζωή του ΠαΣοΚ και της ΝΔ, ωστόσο αυξάνονται τα στελέχη που τάσσονται υπέρ μιας τέτοιας λύσης ώστε να κυβερνηθεί σταθερά η χώρα.

Οι κκ. Θ. Πάγκαλος και Δ. Αβραμόπουλος σε συνεντεύξεις που δίνουν στο «Βήμα της Κυριακής» υποστηρίζουν τη μετεκλογική συνεργασία των κομμάτων τους ανοίγοντας νέο κύκλο στη σχετική συζήτηση.

Ο κ. Παπαδήμος αποφεύγει να αναφερθεί στα προσωπικά του σχέδια. Στις Βρυξέλλες ωστόσο έκανε μία δήλωση που συζητήθηκε πολύ.

«Οταν ολοκληρώσει η κυβέρνηση το έργο της θα ληφθούν αποφάσεις για εκλογές. Αλλες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές» είπε.

Κάποιοι θεώρησαν ότι αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αλλά συνεργάτες του σχολίαζαν ότι αυτή είναι μία παρερμηνεία των δηλώσεών του.

Νέα δημοσκόπηση

Αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό και συνθήκες που καθιστούν δυσχερέστερη την επίτευξη αυτοδυναμίας προκαλούν η υπερψήφιση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων, όπως αναδεικνύεται από το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue.

Η Ν.Δ. διατηρεί αδιαμφισβήτητη πρωτοπορία, ωστόσο μοιάζει να «πληρώνει» τη στήριξη των σκληρών μέτρων για εργασιακά και συντάξεις, καταγράφοντας απώλειες τριών μονάδων, συγκριτικά με τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η εκλογική της επιρροή εκτιμάται στο 28%. Την ίδια στιγμή οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» του κ. Π. Καμμένου, που θεωρητικώς επιδιώκουν να προσελκύσουν τους αντιμνημονιακούς γαλάζιους ψηφοφόρους, καταγράφουν, στην παρθενική τους εμφάνιση σε δημοσκόπηση, ένα ποσοστό περί το 4% που, εφόσον επιβεβαιωθεί, τους διασφαλίζει την είσοδό τους στη Βουλή.

Ενισχυμένη εμφανίζεται και η Χρυσή Αυγή (3,5%), γεγονός που φαίνεται να «πληρώνει» ο ΛΑΟΣ, τα ποσοστά του οποίου εξακολουθούν να περιορίζονται, φθάνοντας το 4%.

Στην Κεντροαριστερά, το ΠΑΣΟΚ μοιάζει να ανακτά ελάχιστο τμήμα των απωλειών και φθάνει στο 11% (8% προ μηνός) αλλά παραμένει τέταρτο κόμμα σε εκλογική δύναμη.

Ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης επιφυλάσσει το Βαρόμετρο στη Δημοκρατική Αριστερά (16% έναντι 18%), ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (12%) και το ΚΚΕ (11%). Εντός Κοινοβουλίου, με 4%, εκτιμάται ότι θα βρεθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Εννέα κόμματα στη Βουλή

Τα δεδομένα αυτά προοιωνίζονται εννεακομματική Βουλή, με πέντε σχηματισμούς από το κέντρο προς αριστερά και επιπλέον τέσσερις από το κέντρο και δεξιά του εκλογικού φάσματος, ενώ επίκειται και η ανακοίνωση νέων σχημάτων.

Σε αυτό το μελλοντικό κοινοβουλευτικό τοπίο, και με δεδομένο ότι η Δημοκρατική Συμμαχία υπό την κ. Ντόρα Μπακογιάννη εκτιμάται εκτός Κοινοβουλίου με 2%, τα κόμματα που στηρίζουν το Μνημόνιο και θεωρητικώς έχουν προϋποθέσεις συνεννόησης σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας είναι μόνον η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία με τα καταγραφόμενα ποσοστά τους επιτυγχάνουν –αθροιστικά– αυτοδυναμία.

Το νέο αυτό σκηνικό, χωρίς βέβαια να μπορεί να εκτιμηθεί η πόλωση των τελευταίων προεκλογικών ημερών, δεν προκαλεί έκπληξη καθώς το 52% των πολιτών εμφανίζεται να διαφωνεί με την υπερψήφιση του νέου Μνημονίου έναντι 38% που συμφωνεί. Περιορίζονται, πάντως, τα ποσοστά των πολιτών που θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο τυπικής χρεοκοπίας (46% έναντι 60% τον Σεπτέμβριο του 2011), καίτοι το 10% θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει.

Υπό το βάρος των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, η δυσαρέσκεια έναντι της κυβέρνησης συνεργασίας φθάνει στο υψηλότατο 87%, σε ιστορικά υψηλό καταγράφεται το αίτημα για πρόωρες εκλογές που διατυπώνεται από το 59% των ερωτηθέντων, ενώ μειώνεται και η τάση για αποχή.

Αντέχει η εικόνα Παπαδήμου

«Κόντρα» στην εικόνα της κυβέρνησης είναι η δημοτικότητα του κ. Λουκά Παπαδήμου, η οποία και παραμένει υψηλή, καθώς θετική γνώμη εκφράζει το 45% των πολιτών.

Παράλληλα, ένας στους τρεις δηλώνει ότι τον εμπιστεύεται για τη διαχείριση των προβλημάτων της οικονομίας.

Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, δημοφιλέστερος εμφανίζεται ο κ. Φ. Κουβέλης (52%), ακολουθεί ο κ. Γ. Δημαράς (ωστόσο, η επιρροή του Αρματος εκτιμάται μόλις σε 1%) και ο κ. Αλ. Τσίπρας, με σημαντικές πάντως απώλειες.

Σχεδόν σταθερή, παρά την κάμψη της Ν.Δ., εμφανίζεται η δημοτικότητα του κ. Αντ. Σαμαρά (30% θετικές γνώμες), στοιχείο απολύτως ενθαρρυντικό για τη Συγγρού η οποία θα προβάλλει προεκλογικά την εικόνα του ως μελλοντικού πρωθυπουργού.

Ανάλογη αυτής του κόμματός του είναι η πορεία της δημοτικότητας του κ. Γ. Καρατζαφέρη (17% θετικές γνώμες, -9 μονάδες) ενώ στο 7% συρρικνούνται οι θετικές απόψεις για τον κ. Γ. Παπανδρέου.