A- A+
Κύπριος ΥΠΟΙΚ: Κοντά στο 40% το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου - Παραίτηση του προέδρου της
Οι μεγάλοι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες μπορεί να χάσουν το 40% των κεφαλαίων τους στο πλαίσιο της διάσωσης για τη χώρα, δήλωσε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής.

Σε συνέντευξή του στο BBC, o κ. Σαρρής τόνισε ότι «το ακριβές ποσοστό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά φοβάμαι πως θα είναι σημαντικό. Αυτά που έχω δει υποδηλώνουν ότι θα πρόκειται για ένα ποσοστό κοντά στην περιοχή του 40%».

Αναφορορικά με τους ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων, υπογράμμισε ότι στόχο έχουν να αποτρέψουν τη φυγή κεφαλαίων και δεν θα πρέπει να ισχύουν για περισσότερο από κάποιες εβδομάδες.

Από την άλλη πλευρά, σημειώσε ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες από ζημιές, αλλά οι καταθέτες με περισσότερα από αυτό το ποσό θα υποχρεωθούν να συνεισφέρουν στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, μέσω ενός συστήματος που επίσης προβλέπει τα κεφάλαιά τους να μετατρέπονται σε τραπεζικές μετοχές.

Σε σχέση με το χρόνο επαναλειτουργίας των τραπεζών στην Κύπρο, είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα συμβεί την Πέμπτη.

Παραίτηση προέδρου

Την παραίτηση του υπέβαλε την ΄Τρίτη ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, οι λόγοι της παραίτησης του κ. Αρτέμη αφορούν το διορισμό διαχειριστή για την Τρ. Κύπρου, χωρίς να ενημερωθεί προηγουμένως η διοικηση του συγκροτήματος, την πώληση των παραρτημάτων της τράπεζας στην Ελλάδα και την αναγκαστική ανάληψη του χρέους ύψους €9,2 δισ. της Λαϊκής προς τον ELA από την τράπεζα Κύπρου.