A- A+
Κερδίστε κάνοντας όλες τις αγορές με πιστωτικές κάρτες
Με προγράμματα επιβράβευσης απαντούν στην κρίση οι τράπεζες, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά, χρησιμοποιώντας σε όλες τις αγορές τους το «πλαστικό» χρήμα.

«Οι κάρτες είναι παρεξηγημένες» τονίζει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος με ειδίκευση στη λιανική τραπεζική, εξηγώντας ότι «στην Ελλάδα σημαντικό ποσοστό των κατόχων τους, τις αντιλαμβάνονται μόνον ως τρόπο δανεισμού και όχι σαν μια συναλλακτική μέθοδο για την πραγματοποίηση των αγορών τους».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το «φούσκωμα» εκατοντάδων χιλιάδων λογαριασμών από πελάτες που έκαναν χρήση των πιστωτικών τους ορίων για να ικανοποιήσουν καταναλωτικές ανάγκες που ξεπερνούσαν τις εισοδηματικές τους δυνατότητες, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια της συγκεκριμένης κατηγορίας χρηματοδότησης, οδήγησε τους οικογενειακούς ή ατομικούς προϋπολογισμούς τους στο «κόκκινο».

Η σωστή χρήση

Οπως τονίζουν τραπεζικοί, πλέον μια σημαντική μερίδα του κόσμου έχει εκπαιδευθεί στη χρήση τους και απολαμβάνει όλα τα προνόμια που μπορεί να αποκομίσει από τις τράπεζες. Πρόκειται για πλεονεκτήματα που τα πιστωτικά ιδρύματα προσπαθούν να αναδείξουν σήμερα, καθώς οι περικοπές στα εισοδήματα των εργαζομένων, σε συνδυασμό με την εκτίναξη του πληθωρισμού στα ύψη λόγω της επιβολής νέων φόρων, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη συρρίκνωσης των εξόδων τους.

Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι ένα νοικοκυριό αν πληρώνει το σύνολο των υποχρεώσεών του μέσω του «πλαστικού χρήματος» μπορεί να έχει ετήσιο όφελος που ανάλογα με τη χρήση μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 1.000 ευρώ, όσο είναι δηλαδή ένας μηνιαίος μισθός.

Οι προσφορές των τραπεζών ποικίλλουν, και ως εκ τούτου ο καθένας πρέπει να βρει την κάρτα που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες του, στον τρόπο ζωής του και στις καταναλωτικές του συνήθειες.σπάσει» την πληρωμή ενός προϊόντος που απέκτησε σε πολλά μέρη. Ετσι του δίνεται η δυνατότητα στο τέλος κάθε μήνα να εξοφλεί το σύνολο της οφειλής του σε δόσεις που μπορεί να καταβάλλει στο σύνολό τους και να μη χρεώνεται με τόκους.

5 + 1 έξυπνοι τρόποι για να κερδίσετε

1. Ατοκη περίοδος. Οι καταναλωτές πραγματοποιώντας τις αγορές τους με τις κάρτες και με την προϋπόθεση ότι κάθε μήνα εξοφλούν το σύνολο της οφειλής τους μπορούν να μεταθέσουν την πληρωμές τους ως και 45 ημέρες. Αυτό συμβαίνει διότι οι τράπεζες δεν χρεώνουν με τόκους τις αγορές που αποπληρώνονται στο 100% την ημέρα λήξης πληρωμής του μηνιαίου λογαριασμού.

Εστω, ένας λογαριασμός πιστωτικής κάρτας που εκδίδεται στις 15 κάθε μήνα και η πληρωμή του γίνεται στις 30 του ίδιου μήνα. Αν ο καταναλωτής πραγματοποιήσει μια αγορά στις 16 Ιουλίου, αυτή θα εμφανιστεί στον λογαριασμό που θα εκδοθεί στις 15 Αυγούστου και θα πρέπει να πληρωθεί στις 30 Αυγούστου. Αν εξοφληθεί ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό, δεν επιβάλλεται κανένας χρεωστικός τόκος.

Με αυτόν τον τρόπο τα νοικοκυριά μπορούν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τον τρόπο λειτουργίας των πιστωτικών καρτών, προγραμματίζοντας ανάλογα τις αγορές τους. Ετσι μπορούν, για παράδειγμα, να προβούν σε μια μεγάλη δαπάνη αμέσως μετά την έκδοση του τελευταίου λογαριασμού, ώστε να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή άτοκη περίοδο. Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για να γίνουν όλα τα παραπάνω αποτελεί η επάρκεια του πιστωτικού υπολοίπου που παρέχεται από την τράπεζα.

2 Ατοκες δόσεις. Χιλιάδες επιχειρήσεις με στόχο την αύξηση των πωλήσεών τους δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να πραγματοποιήσουν αγορές με άτοκες δόσεις. Στα περισσότερα μεγάλα εμπορικά κέντρα δίνεται στον καταναλωτή ανεξαρτήτως ποσού η δυνατότητα να εξοφλήσει το ποσό της αγοράς του σε 12 ή περισσότερες άτοκες δόσεις, ενώ σε ανάλογες κινήσεις προχωρούν και οι πιο μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.

3. Χαμηλότερα επιτόκια. Λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν κάθε μήνα το σύνολο των οφειλών τους από κάρτες, ορισμένες τράπεζες δημιούργησαν προγράμματα που προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια για την εξόφληση αγορών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα καύσιμα ή τα τρόφιμα. Ετσι η εξόφλησή τους γίνεται με επιτόκια ως και 70% χαμηλότερα σε σχέση με τα συμβατικά.

Με τον τρόπο αυτόν μπορούν να εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά από τους μειωμένους τόκους που τελικά πληρώνει το νοικοκυριό. Για παράδειγμα, σε μια οφειλή της τάξεως των 500 ευρώ οι τόκοι ενός έτους ανέρχονται σε περίπου 80 ευρώ με επιτόκιο 16%, ενώ με επιτόκιο 5% το κόστος πέφτει στα 25 ευρώ.

4. Επιβράβευση της συνέπειας. Εχουν επανενεργοποιηθεί τα προγράμματα επιβράβευσης των νοικοκυριών που πληρώνουν στην ώρα τους την ελάχιστη μηνιαία καταβολή, η οποία συνήθως ανέρχεται στο 2,5% του εκάστοτε υπολοίπου. Πολλές είναι οι τράπεζες που απέστειλαν στους πελάτες τους το τελευταίο δίμηνο ενημερωτικό σημείωμα το οποίο αφορούσε τη μείωση του επιτοκίου τους ως και 2% λόγω της συνέπειας που επέδειξαν.

5. Προγράμματα Υγείας. Οι τράπεζες σε συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις από τον κλάδο της Υγείας παρέχουν στους κατόχους των καρτών τους με μηδενικό ή πολύ χαμηλό ετήσιο κόστος προγράμματα Υγείας που περιλαμβάνουν τη διενέργεια εξετάσεων χωρίς κόστος ή τη χρήση ιατρικών υπηρεσιών με σημαντικές εκπτώσεις.

6. Προγράμματα επιβράβευσης. Οσο περισσότερες και μεγαλύτερης αξίας συναλλαγές πραγματοποιεί με την κάρτα του ο κάτοχός της τόσο αυξάνεται το κέρδος που μπορεί να αποκομίσει. Οι τράπεζες ανταμείβουν με επιστροφή μετρητών ή με δωροεπιταγές ή με εκπτώσεις στις επόμενες αγορές τους καταναλωτές που κάνουν χρήση της κάρτας τους. Ορισμένες τράπεζες προσφέρουν απευθείας έκπτωση στον λογαριασμό του κατόχου της για όλες τις συναλλαγές του, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κερδίζει ανάλογα με την κατανάλωση ως και 600 ευρώ κάθε χρόνο.

Αλλα προγράμματα παρέχουν μεγαλύτερες εκπτώσεις, οι οποίες αφορούν συναλλαγές που γίνονται σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, όπως τα βενζινάδικα και τα σουπερμάρκετ. Από την άλλη, ορισμένες τράπεζες αποστέλλουν μαζί με τον λογαριασμό κουπόνια που αντιστοιχούν σε μετρητά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Με την ίδια λογική λειτουργεί και η συλλογή πόντων ανάλογα με τις αγορές που γίνονται με την κάρτα, και ακολούθως η εξαργύρωσή τους σε επιλεγμένες επιχειρήσεις για την απόκτηση αγαθών και υπηρεσιών με έκπτωση ή χωρίς κανένα κόστος.