A- A+
Καθυστερεί η ανακοίνωση του ονόματος του Πρωθυπουργού - Οι τρεις επικρατέστεροι
Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι υπάρχει για την επιλογή του νέου Πρωθυπουργού, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε τελικά τη Δευτέρα.

Οι πρώτες πληροφορίες μετά τη συμφωνία μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά έχριζαν φαβορί για επικεφαλής του νέου σχήματος τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Λουκά Παπαδήμο.

Ωστόσο, την Τρίτη υπήρξε εμπλοκή, καθώς η Νέα Δημοκρατία φέρεται αντίθετη, όχι τόσο στο πρόσωπο του πρώην τραπεζίτη, αλλά στο γεγονός ότι ζήτησε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους δύο αρχηγούς για να αποδεχθεί την πρόσκλησή τους.

Τι ζητά ο Παπαδήμος

Από τα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο προκύπτει ότι ο κ. Παπαδήμος ζήτησε να έχει εκείνος τον πρώτο λόγο στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και ειδικά στα υπουργεία που σχετίζονται με την εφαρμογή του μνημονίου, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ημερομηνία των εκλογών θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να ολοκληρώσει το έργο που θα αναλάβει, χωρίς να δεσμεύεται με τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στα οποία είχαν καταλήξει το βράδυ της Κυριακής τα δύο μεγάλα κόμματα, αποφασίζοντας τη διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης στις 19 Φεβρουαρίου.

Σενάρια για Διαμαντούρο - Ρουμελιώτη

Μετά από αυτήν την εμπλοκή αναζητήθηκε τρίτο πρόσωπο για να αναλάβει την Πρωθυπουργία. Στον τύπο διέρρευσαν τα ονόματα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή κ. Νίκου Διαμαντούρου και του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Την ίδια στιγμή πάντως οι Ευρωπαίοι δείχνουν αποφασισμένοι να μην δώσουν το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης εάν δεν ξεκαθαρίσει η κατάσταση, ενώ ζητούν και γραπτές εγγυήσεις για την υλοποίηση όλων των μέτρων που απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Το σίγουρο είναι ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και θεωρείται δύσκολο την Τρίτη να μην υπάρξουν οι τελικές ανακοινώσεις τόσο για τη θέση του Πρωθυπουργού, όσο και για τη σύνθεση της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να ορκιστεί έως και το τέλος της εβδομάδας.