Το πρόστιμο επιβλήθηκε μετά από διερεύνηση καταγγελιών καταναλωτών ότι η τράπεζα δέσμευε χρήματα από καταθετικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας και συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν το ακατάσχετο όριο.
Που να απευθύνεστε
Οι καταναλωτές, εφόσον αντιμετωπίζουν παρόμοια φαινόμενα κατά τις συναλλαγές τους με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχουν τη δυνατότητα να τα καταγγέλλουν στην γραμμή καταναλωτή 1520, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.mindev.gov.gr όλο το 24ωρο.
Το υπουργείο κάλεσε την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να επιστήσει την προσοχή στις τράπεζες- μέλη της αναφορικά με την υποχρέωσή τους να τηρούν και να εφαρμόζουν πιστά τη νομοθεσία για την προστασία των ακατάσχετων λογαριασμών και τις ειδικές διατάξεις για το ακατάσχετο του μισθού ή της σύνταξης.
Υπενθυμίζεται ότι ο ακατάσχετος λογαριασμός είναι ένας και μοναδικός και μπορεί να δηλωθεί μέσω υπηρεσίας της ΑΑΔΕ.
Τα ακατάσχετα όρια
Τα όρια που δεν μπορούν να κατασχεθούν από καταθετικούς λογαριασμούς είναι τα εξής:
1) Οφειλές προς ιδιώτες
Ο νόμος σας προστατεύει για ποσό έως 1.500 ευρώ για λογαριασμό με ένα δικαιούχο και έως 2.000 ευρώ για κοινούς λογαριασμούς.
2) Οφειλές προς το δημόσιο
Για τις οφειλές σας προς το Δημόσιο δεν ισχύει το ακατάσχετο μισθών/συντάξεων/ασφαλιστικών παροχών ανεξαρτήτως ποσού.
Στην περίπτωση αυτή:
- Για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση.
- Για ποσά από 1.000 έως 1.500 ευρώ, το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει το ½ του ποσού που ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ
- Για ποσά μεγαλύτερα των 1.500 ευρώ, το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει όλο το ποσό που ξεπερνάει τα 1.500 ευρώ.
Τέλος, ισχύει ακατάσχετο για καταθέσεις μέχρι 1.250 ευρώ σε ένα πιστωτικό ίδρυμα είτε πρόκειται για ατομικό, είτε για κοινό λογαριασμό.
Ο ακατάσχετος λογαριασμός ως προς το Δημόσιο, δηλώνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (TaxisNet).