A- A+
Εισροή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά τα στρες τεστ αναμένει η Alpha Bank
Ενδυνάμωση της ροής επανόδου καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναμένει η Alpha Bank, μετά τη δημοσιοποίηση των στρες τεστ που διενεργεί αυτήν την περίοδο η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕλλάδος, οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν μικρή άνοδο κατά +0,4% σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο στα 160,9 δισ. ευρώ, έναντι των 160,2 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, 161,2 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο και 155,8 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2012.

Η Alpha Bank σε ανάλυσή της τονίζει ότι η εκροή των καταθέσεων στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου οφείλεται κυρίως σε απόσυρση μετρητών από τα νοικοκυριά για αποπληρωμή φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Και προσθέτει ότι η μικρή αύξησή τους το Νοέμβριο δείχνει την σταδιακή αποκατάσταση συνθηκών σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Οι προβλέψεις

Εξάλλου, σημειώνει ότι αυτή η αύξηση - σταθεροποίηση έλαβε χώρα παρά τη νέα αξιοσημείωτη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων, τα οποία στα προϊόντα με συμφωνημένη διάρκεια 1-έτους μειώθηκαν στο 2,83% τον Νοέμβριο από 3,1% το Σεπτέμβριο.

«Η ροή επανόδου των ιδιωτικών καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα αναμένεται, παρά τις μεταπτώσεις τους, να ενδυναμωθεί στους επόμενους μήνες, μετά την αναμενόμενη επιβεβαίωση της ουσιαστικής ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με την ανακοίνωση και των αποτελεσμάτων των stress tests από την Black Rock» εκτιμούν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι περαιτέρω ευνοϊκή επίπτωση θα έχει η σταθερή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα και γενικώς η αναμενόμενη επιβεβαίωση της σταθερής πορείας ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία.

Επιμέρους κατηγορίες

Από τις επιμέρους κατηγορίες των ιδιωτικών καταθέσεων, σε μηνιαία βάση, οι καταθέσεις οι καταθέσεις όψεως αυξήθηκαν σημαντικά κατά +3,1% τον Νοέμβριο, υπερκαλύπτοντας τη μικρή μείωση των καταθέσεων προθεσμίας κατά -0,1% και ταμιευτηρίου κατά -0,9%.

Σε ετήσια βάση, οι καταθέσεις ιδιωτών παρουσίασαν την ίδια περίοδο αύξηση κατά +3,6% (Οκτ.2013: +3,7%), έναντι μείωσής τους κατά -10,2% το Νοέμβριο του 2012 και κατά -7,3% το Δεκέμβριο του 2012.

Από τις επιμέρους συνιστώσες των καταθέσεων, οι καταθέσεις όψεως σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά +26,5% και ακολουθούν οι προθεσμιακές καταθέσεις με αύξηση κατά +3,5% και οι καταθέσεις ταμιευτηρίου με αύξηση κατά +2,7%.

Σημειώνεται ότι από το τέλος του Ιουνίου 2012 ως το τέλος Νοεμβρίου 2013 είχαν επιστραφεί στο τραπεζικό σύστημα καταθέσεις ύψους 10,4, δισ. ευρώ (13,4 δισ. ευρώ από τα μέσα Ιουνίου 2012).