A- A+
Υποχρεωτική εγκατάσταση POS για αποδοχή καρτών σε όλες τις νέες επιχειρήσεις από το 2016
Υποχρεωτική θέλει να καταστήσει την εγκατάσταση POS σε όλες τις νέες επιχειρήσεις που θα ανοίγουν από το 2016, το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο από τις αρχές του έτους να είναι υποχρεωτική η χρήση συστημάτων POS σε όποιον ανοίγει επιχείρηση.

Διευκολύνσεις

Στο πλαίσιο αυτό, θέλει να δοθεί δυνατότητα εγκατάστασης συστημάτων POS ακόμη και στους επιχειρηματίες που ανήκουν στον «Τειρεσία».

Εξάλλου, με την αυτόματη παρακράτηση του ΦΠΑ στις συναλλαγές που γίνονται με κάρτα, θα ισχύει ακατάσχετο για τις τράπεζες και το δημόσιο στους λογαριασμούς που μπαίνουν τα χρήματα αυτά.

Έτσι, θα μπορεί κάθε επιχείρηση να ανοίγει λογαριασμό με χρήματα από POS ή ηλεκτρονικές συναλλαγές και με ποσά από αυτόν τον λογαριασμό να κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές (π.χ. πληρωμή προμηθευτών).

Ανάγκη για 400.000 POS

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό δεν είναι αρκετό. Για να μπορούν οι καταναλωτές να πληρώνουν οπουδήποτε με κάρτα, χρειάζονται 400.000 τερματικά αποδοχής καρτών.

Η αναβάθμιση των συστημάτων πληρωμών αναμένεται να ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της νέας περιόδου, ζήτημα το οποίο έθεσαν η κυβέρνηση και η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση των προέδρων των κοινωνικών εταίρων με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και στη συζήτηση που έγινε για την ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής επισημάνθηκε ότι «από τα 150.000 μηχανάκια POS που είναι σε χρήση σήμερα, θα απαιτηθούν άλλα 400.000 για να καλύψουν τις συνολικές ανάγκες της ελληνικής αγοράς».