A- A+
Υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις από το σπίτι με τις νέες ταυτότητες - Ο ρόλος του ΑΦΜ

Ο ΑΦΜ θα είναι τελικά ο μοναδικός αριθμός που θα χρησιμοποιηθεί στις νέες ταυτότητες και θα χρησιμοποείται και για κάθε συναλλαγή με το Δημόσιο και κάθε ταυτοποίηση.

Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο έχει καταλήξει στην αξιοποίηση του ΑΦΜ, ως ενιαίου αριθμού ταυτοποίησης.

«Αυτό σημαίνει ότι ο ΑΦΜ θα μετονομαστεί για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς θα πάψει να είναι αριθμός μόνο φορολογικού ενδιαφέροντος και θα καταστεί σταδιακά ο μοναδικός αριθμός που οι πολίτες θα χρησιμοποιούν στις αλληλεπιδράσεις τους με το κράτος αλλά και με τις επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Και συμπλήρωσε πως ο αριθμός αυτός θα αναγράφεται στις νέες ταυτότητες που θα εκδοθούν και θα αποτελεί τον βασικό αριθμό ταυτοποίησής μας, ο οποίος δεν θα αλλάζει.

Έκδοση υπεύθυνων δηλώσεων με ένα κλικ

Αναφερόμενος στις νέες ταυτότητες υποστήριξε ότι θα δίδονται στους πολίτες ουσιαστικά από τις αρχές του 2022. Ο στόχος ο οποίος έχει τεθεί είναι η λεγόμενη «αποκεντρωμένη ταυτοποίηση».

Δηλαδή, πρακτικά, να μπορώ να αποδεικνύω από το σπίτι μου ή από τη δουλειά μου ότι πράγματι είμαι όντως αυτός που δηλώνω. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε ήδη μέσω της χρήσης κάποιων κωδικών, όπως για παράδειγμα του συστήματος Taxisnet.

Η ταυτότητα, όμως, εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη συνθήκη ασφαλείας για να έχουμε αυτήν την ταυτοποίηση.

Και, άρα, μας επιτρέπει να ψηφιοποιήσουμε σχεδόν όλες τις υπηρεσίες εκείνες που επιθυμούμε, ακόμα και τις πάρα πολύ ευαίσθητες.

Έτσι, πχ. θα μπορεί κάποιος να εκδίδει μία υπεύθυνη δήλωση από τον υπολογιστή του ή μία εξουσιοδότηση για χρήση της όπου αυτή είναι απαραίτητη.

Χαρακτηριστικά, π.χ. στην Εσθονία μπορείς να κάνεις τα πάντα από τον υπολογιστή του σπιτιού σου, εκτός από το να παντρευτείς, να χωρίσεις και να αγοράσεις ακίνητη περιουσία. Το μοντέλο αυτό δεν αποτελεί αναγκαστικά έναν «χάρτη» για εμάς, αποτελεί όμως μια «πυξίδα».

Ταυτότητες στο κινητό

«Συνεπώς, οι νέες ταυτότητες, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, θα περιλαμβάνουν και μια «ψηφιακή υποδομή», κάτι το οποίο δεν υπήρχε στον περασμένο διαγωνισμό» σημείωσε ο υπουργός.

Και πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη πως «η ψηφιακή αυτή υποδομή περιλαμβάνει, για παράδειγμα, ότι ο κάθε πολίτης θα αποκτήσει ψηφιακή υπογραφή μέσω της ταυτότητας».

Επίσης περιλαμβάνει και τη δυνατότητα ο πολίτης να φέρει την ταυτότητα και στη συσκευή του κινητού του τηλεφώνου, μέσω της χρήσης σχετικής εφαρμογής.