A- A+
Οι τραπεζικές κάρτες γίνονται οικολογικές και αντικαθιστούν όλες τις παλαιές

Προς αντικατάσταση οδεύουν όλες οι οι τραπεζικές κάρτες, στο πλαίσιο της στρατηγικής των τραπεζών για προστασία του περιβάλλοντος (ESG). Ποια πιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη ξεκινήσει.

Μέχρι σήμερα δύο συστημικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, δημιουργώντας νέες οικολογικές κάρτες, οι οποίες σταδιακά θα αντικαταστήσουν όλες τις υπόλοιπες.

Τα νέα χαρακτηριστικά

Πρόκειται για τη Eurobank και την Τράπεζας Πειραιώς, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες.

Τα χαρακτηριστικά των νέων καρτών είναι τα εξής:

  • Eurobank

Εισήγαγε πρώτη στην ελληνική αγορά μια νέα γενιά καρτών από οικολογικό, βιοδιασπώμενο υλικό.

Στο εξής όλες οι νέες χρεωστικές κάρτες Eurobank για ιδιώτες και επιχειρήσεις, αλλά και όσες χρεωστικές ανανεώνονται ή επανεκδίδονται, θα είναι κατασκευασμένες με βάση το νέο πρότυπο.

Ειδικότερα, κατασκευάζονται από πολυγαλακτικό οξύ (PLA), ένα μη πετρελαϊκό και μη τοξικό πλαστικό υποκατάστατο.

Για την παραγωγή του υλικού καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια και εκπέμπεται σημαντικά λιγότερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου.

Στη λήξη τους, οι νέες χρεωστικές κάρτες Eurobank μπορούν να ανακυκλωθούν ή να κομποστοποιηθούν.

Επίσης, το νέο υλικό έχει τις ίδιες προδιαγραφές αντοχής με το προηγούμενο πλαστικό υλικό.

ADVERTISEMENT

  • Τράπεζα Πειραιώς

Οι νέες κάρτες κατασκευάζονται από 99% ανακυκλωμένα υλικά (PVC) και μπορούν να ανακυκλωθούν ξανά, διατηρώντας όλα τα πρότυπα ασφαλείας και προδιαγραφές αντοχής που διαθέτουν και τα συμβατικά πλαστικά καρτών.

Εφεξής, όλες οι κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς, χρεωστικές και πιστωτικές, θα αναγνωρίζονται ως οικολογικές από το σήμα ReAct που θα φέρουν στην πίσω όψη τους.

Η χρήση του ανακυκλωμένου PVC βελτιώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 80% ανά κάρτα σε σχέση με τα «συμβατικά» μη ανακυκλωμένα πλαστικά, που αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 25,4 τόνων CO2 ετησίως.

Τα νέα πλαστικά καρτών διαθέτουν ένδειξη γραφής braille για την αναγνώριση του τύπου κάρτας (χρεωστική, πιστωτική) από άτομα με προβλήματα όρασης.

Τέλος, συνοδεύονται από νέα επιστολόχαρτα με μοντέρνο «κάθετο» σχεδιασμό που έχουν εκτυπωθεί σε οικολογικά ανακυκλώσιμα υλικά.