A- A+
Οι τελευταίες προβλέψεις των δημοσκόπων λίγο πριν τις εκλογές
Θολό παραμένει το τοπίο ως προς τα ποσοστά που θα λάβουν στις εκλογές της 6ης Μαίου τα κόμματα. Πάντως, κάποιες βασικές τάσεις, όσο παρακινδυνευμένες και αν είναι, μπορούν να καταγραφούν.

Ο διευθυντής της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» Αντώνης Καρακούσης σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη υπογραμμίζει ότι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και η θολότης διατηρείται σε μεγάλο βαθμό, τονίζοντας ότι «ασφαλείς εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορούν να γίνουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε όλες τις έρευνες των διαθέσεων της κοινής γνώμης συνεχίζουν να καταγράφονται υψηλά ποσοστά αδιευκρίνιστης ψήφου μεταξύ 20% και 25%, γεγονός που εμποδίζει την προσέγγιση με ακρίβεια της εκλογικής δύναμης των κομμάτων.

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα

Παρά ταύτα, οι βασικές τάσεις που καταγράφονται από τις έρευνες της κοινής γνώμης είναι οι εξής:

  • Η Νέα Δημοκρατία του κ.Σαμαρά παρά την πίεση που δέχεται από τα δεξιά της και τη δυσκολία εισροής ψηφοφόρων από τα αριστερά της, είναι και θα είναι ,κατά τα φαινόμενα, και το βράδυ της Κυριακής πρώτο κόμμα.

Τα ακριβή ποσοστά της δεν μπορούν να εκτιμηθούν. Ολοι οι ερευνητές λένε ότι έχει οροφή το 30% και κατώφλι το 24%.

  • Αντιστοίχως, το ΠαΣοΚ, παρ' ότι πολλοί το θεωρούν ξοφλημένο και στην τρίτη θέση, βάσει κυρίως δημοσκοπικών ευρημάτων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, φαίνεται ότι έχει περιθώρια να υπερβεί το 20%.

Οι ερευνητές ως οροφή θέτουν το 24% και ως κατώφλι το 19%. Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που εκτιμούν ότι ο κ. Βενιζέλος έχει μεγαλύτερες δυνατότητες βελτίωσης της θέσης του εξαιτίας του γεγονότος ότι σημαντικό ποσοστό των αναποφάσιστων προέρχεται από τον κύκλο των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ.

  • Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στον χώρο της Αριστεράς. Το όραμα ή καλύτερα το όνειρο μιας αριστερής διακυβέρνησης, που ο κ. Τσίπρας προπαγανδίζει, παρά τα πολλά επικριτικά σχόλια που συγκέντρωσε, φαίνεται να συγκινεί τον κόσμο της Αριστεράς και βρίσκει υποστηρικτές, έστω κι αν δεν είναι επαρκώς υπερασπίσιμο.

Ολα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καβαλήσει το κύμα και φαίνεται να κέρδισε έδαφος έναντι των ανταγωνιστών του.

  • Σύμφωνα με όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα διεκδικεί με αξιώσεις πια τη θέση του τρίτου κόμματος και πιθανότατα θα εκτοπίσει το ΚΚΕ από αυτή. Επιπροσθέτως αφαιρεί δυναμική από την ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη και «ρουφάει» ψήφους από την αριστερίστικη ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που έδειξε να προσελκύει κυρίως νεότερους αριστερούς ψηφοφόρους.
  • Στην Δεξιά καταγράφονται τα εξής: Οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του κ. Καμμένου δείχνουν να «ξεφουσκώνουν». Κάτι που φαίνεται να συμβαίνει και με την «Χρυσή Αυγή», η οποία τις τελευταίες ημέρες πιέζεται πολλαπλώς.
  • Επίσης μάχη δίνει για να μπει στη Βουλή ο ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη, ενώ η προσπάθεια της Δημοκρατικής Συμμαχίας της κυρίας Μπακογιάννη μοιάζει να δυσκολεύει από την παρουσία της Δράσης του κ. Στ. Μάνου.
  • Οι Οικολόγοι - Πράσινοι επίσης κινούνται χωρίς κεντρικό πρόσωπο. Εκεί φαίνεται ότι οι εσωτερικές έριδες απέκλεισαν διακεκριμένες οικολογικές δυνάμεις με αποτέλεσμα το κόμμα των πρασίνων να μοιάζει περισσότερο με αριστερή σέχτα, παρά με ανοιχτό οικολογικό κόμμα.

Το τελικό εκλογικό αποτελέσμα

Ο κ. Καρακούσης υποστηρίζει ότι κανείς δεν μπορεί να δεσμευθεί για το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Η εκλογή παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα παραμένει βουβή. Σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης παραμένει αναποφάσιστη, σε σύγχυση» σημειώνει σχετικά ο διευθυντής της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ».

«Το μετράει από εδώ ,το μετράει από εκεί, παραμένει συντηρητική, θέλει σχετική ασφάλεια, δεν ρισκάρει να τα χάσει όλα και γι' αυτό αποφεύγει τις πολλές εκδηλώσεις» καταλήγει.

Η αλήθεια είναι ότι όλα θα κριθούν τις τελευταίες μέρες και πολλά μάλλον πάνω από την κάλπη. Οπότε Κυριακή κοντή γιορτή.