A- A+
Η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για 18μηνη αποταμίευση με απόδοση 4,2% - Διαθέσιμη ως 31/10

Συνεχίζεται έως και το τέλος Οκτωβρίου η διάθεση από την Εθνική Τράπεζα ενός αμοιβαίου κεφαλαίου που υπόσχεται απόδοση υψηλότερη από τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Ο λόγος γίνεται για το ομολογιακό αμοιβαίο κεφάλαιο «ΔΗΛΟΣ EXTRA INCOME ΙΙ 18months», διάρκειας 18 μηνών, το οποίο θα διατίθεται από τα καταστήματα της τράπεζας έως και τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Σημείωνεται ότι έως και σήμερα έχουν τοποθετηθεί από πελάτες της Εθνικής Τράπεζας στο συγκεκριμένο αμοιβαίο κεφάλαιο περισσότερα από 65 εκατ. ευρώ.

Πώς λειτουργεί

Όσοι αποκτήσουν κατά τη διάρκεια των εγγραφών μερίδια του νέου αμοιβαίου κεφαλαίου, θα συμμετάσχουν σε ένα χαρτοφυλάκιο που επενδύει σε εταιρικούς και κρατικούς ομολογιακούς τίτλους.

Η διάρκειά τους είναι βραχυπρόθεση ή και μεσοπρόθεσμη και σε καμία περίπτωση μεγαλύτερη των 2 ετών.

Ο λόγος είναι ότι το σύνολο του ενεργητικού του θα ρευστοποιηθεί σε 18 μήνες από την έναρξή του και το προϊόν της πώλησης θα αποδοθεί στους μεριδιούχους.

Ωστόσο, οι τελευταίοι έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να αποεπενδύσουν από το αμοιβαίο κεφάλαιο στις τρέχουσες τιμές.

Οι διαχειριστές του αμοιβαίου κεφαλαίου εκτιμούν ότι το συνολικό όφελος για τους επενδυτές στο 18μηνο μπορεί να φτάσει στο 4,2%.

Πρόκειται για μία ετησιοποιημένη απόδοση της τάξης του 3%.

Προσοχή όμως! Ούτε το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης είναι εγγυημένο, ούτε η παραπάνω απόδοση εξασφαλισμένη.

ADVERTISEMENT

Πώς προκύπτουν τα κέρδη

Μπορεί λοιπόν να μην υπάρχει η οποiαδήποτε δέσμευση προς τον επενδυτή για το τελικό του όφελος, ωστόσο η μικρή διάρκεια του προϊόντος και το είδος των επενδύσεων του αμοιβαίου, επιτρέπει τη διατύπωση σχετικά ασφαλών προβλέψεων για το κέρδος που θα επιτευχθεί.

Κι αυτό διότι επενδύει σε τίτλους σταθερής απόδοσης που λήγουν το αργότερο έως και το 2025. Άρα ο κίνδυνος κάποιοι εκδότες να μην πληρώσουν τα τοκομερίδια που υπόσχονται είναι χαμηλός.

Στο πλαίσιο αυτό, στη λήξη θα προκύψουν έσοδα από τοκομερίδια ομολόγων και από τόκους καταθέσεων/μέσων χρηματαγοράς, και ενδεχομένως υπεραξίες από ομόλογα που είχαν αγορασθεί σε τιμή μικρότερη της ονομαστικής τους αξίας (below par) μετά την αφαίρεση του συνόλου των δαπανών του.

Θεωρείται κατάλληλο για επενδυτές με επενδυτικό ορίζοντα 18 μηνών που επιθυμούν να επενδύσουν σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο επιλεγμένων ομολογιακών τίτλων και μέσων χρηματαγοράς.