A- A+
HSBC: 4 σενάρια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών
Τις προβλέψεις της για τις εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την 17η Ιουνίου, ανάλογα με το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών, παραθέτει σε έκθεσή της η τράπεζα HSBC, παρουσιάζοντας τέσσερα πιθανά σενάρια.

Τα σενάρια αυτά περιγράφουν τις συνέπειες που θα σημάνουν όχι μόνο για την ελληνική οικονομία, αλλά και παγκοσμίως, το αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα μας.

Τα τέσσερα σενάρια είναι τα εξής:

1) Ανάδειξη κυβέρνησης που θα εφαρμόσει το μνημόνιο

Οι ανησυχίες των αγορών για μια κυβέρνηση υπό το ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποιούνται, αντίθετα, εκλέγεται ένας συνασπισμός υπέρ της Τρόικας.

Το μνημόνιο της τρόικας τηρείται και η Ελλάδα λαμβάνει τα κεφάλαια διάσωσης.

Παρά την άνοδο των πολιτικών άκρων στην Ελλάδα, η έκβαση των εκλογών επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες πολίτες είναι γενικώς τοποθετημένοι υπέρ του ευρώ παρά την δυσφορία για το μέγεθος της λιτότητας.

Ωστόσο, ελλείψει οικονομικής ανάπτυξης, τα υποκείμενα προβλήματα φερεγγυότητας, τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τις τράπεζες, δεν λένε να φύγουν.

2) Εκλογή αντιμνημονιακής κυβέρνησης και παραμονής της χώρας στο ευρώ

Εκλέγεται μια αντί-μνημονιακή κυβέρνηση, ή τουλάχιστον μια πλήρως αναποτελεσματική κυβέρνηση, και το μνημόνιο με την Τρόικα είναι άκυρο.

Φοβούμενοι μετάδοση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρέχουν μαζική στήριξη ρευστότητας στις κυβερνήσεις και στις τράπεζες παντού στην ευρωζώνη και εγκαίρως, μαλακώνουν τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα.

Συνάπτεται μια συμφωνία που παρέχει στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα μεγαλύτερη στήριξη και ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα λιτότητας.

Η Ελλάδα μένει στην ευρωζώνη αλλά με τον καιρό, τα προβλήματα κάνουν ξανά την εμφάνισή τους. Ελλείψει μιας αξιοπρεπής οικονομικής ανάπτυξης στην περιφέρεια, τα προβλήματα φερεγγυότητας επιστρέφουν.

3) Εξοδος Ελλάδας από το ευρώ χωρίς μετάδοση σε άλλα κράτη - μέλη

Εκλέγεται μια αντί-μνημονιακή κυβέρνηση, το μνημόνιο εγκαταλείπεται, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν φαίνονται πρόθυμοι να συμβιβαστούν με την Ελλάδα.

Η Αθήνα παραπαίει, αναγκάζεται να ζει με τα δικά της, περιορισμένα μέσα. Η τρόικα δεν παρέχει νέα δάνεια, δεν υπάρχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης και ούσα στη γωνία, η Ελλάδα αναγκάζεται να αποχωρήσει από το ευρώ.

Φοβούμενοι μετάδοση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα ήταν ένα σάπιο μήλο. Η απομάκρυνση της Ελλάδας ωθεί σε μια περισσότερο ενοποιημένη ευρωζώνη: αμοιβαιότητα στα χρέη, έκδοση κοινών ομολόγων και κάποια μορφή δημοσιονομικής ενοποίησης, όλα σχεδιασμένα να διορθώσουν τις αδυναμίες του ευρώ.

4) Εξοδος από το ευρώ και παγκόσμιο ντόμινο

Το τέταρτο σενάριο αναφέρεται σε έξοδο από το ευρώ με μεγάλες επιπτώσεις από τη μετάδοση.

Παρομοίως με το τρίτο σενάριο, αλλά με μια μεγάλη διαφορά: Η Ελλάδα εγκαταλείπει το ευρώ αλλά οι άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα.

Τα spreads των κρατικών ομολόγων διευρύνονται, τα bank runs επισπεύδονται και το ευρώ κατευθύνεται στο σημείο χωρίς επιστροφή.