A- A+
Γιατί μειώθηκαν οι καταθέσεις κατά 1,56 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο - Όλα τα στοιχεία
Πτωτικά κινήθηκαν τα καταθετικά υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, η καταθετική βάση εγχώριων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων όλων των ειδών υποχώρησε κατά 1,56 δισ. ευρώ στα 132,93 δισ. ευρώ.

Αναμενόμενη πτώση

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά ένας κακός μήνας, υπενθυμίζοντας ότι και το αντίστοιχο διάστημα του 2018 τα υπόλοιπα είχαν υποχωρήσει κατά 1,58 δισ. ευρώ.

Η διαφορά με πέρυσι αφορά στη σύνθεση της υποχώρησης. Έτσι, ενώ το 2018 οι μεγαλύτερες εκροές καταγράφηκαν στους λογαριασμούς των ιδιωτών, εφέτος παρουσιάστηκαν στα μεγέθη των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, οι τελευταίες μείωσαν τα διαθέσιμά τους στις τράπεζες κατά 1,31 δισ. ευρώ έναντι υποχώρησής τους κατά 842 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο της περυσινής χρονιάς.

Την ίδια περίοδο, τα νοικοκυριά εμφάνισαν μείωση στα υπόλοιπά τους της τάξης των 550 εκατ. ευρώ, εκροές σημαντικά υποπολλαπλάσιες σε σύγκριση με τις περυσινές (-1,21 δισ. ευρώ).

Ρεκόρ στις προθεσμιακές

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί η ενίσχυση των υπολοίπων στις προθεσμιακές καταθέσεις των νοικοκυριών, η οποία προσέγγισε τα 150 εκατ. ευρώ, ανακόπτωντας την πτώση του Δεκεμβρίου του 2018.

Μετά από αυτήν την άνοδο, οι καταθέσεις στους λογαριασμούς προθεσμίας βρέθηκαν στα 44,5 δισ. ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από τον Αύγουστο του 2015.

Από την άλλη πλευρά, τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης (τρεχούμενους και Ταμευτήριο) υποχώρησαν τον Ιανουάριο εφέτος κατά 697 εκατ. ευρώ. Πέρυσι είχαν υποχωρήσει κατά 1,27 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτό είναι αναμενόμενο, λόγω των φόρων που πληρώθηκαν τον περασμένο μήνα, αλλά και των αναλήψεων που έγιναν μετά την άνοδο των υπολοίπων το Δεκέμβριο.