A- A+
Eurobank: Νέα μείωση των καταθέσεων τους επόμενους μήνες λόγω των φόρων
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της Eurobank για την πορεία των καταθέσεων τους επόμενους μήνες, καθώς εκτιμά ότι η πληρωμή φόροων θα τις οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Μεγάλη επιβάρυνση στα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Οκτώβριο οι συνολικές καταθέσεις (ιδιωτικές, κρατικές, εγχώριες και κατοίκων εκτός ευρωζώνης) στα εγχώρια νομισματικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ΝΧΙ) μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατά 1,114 δισ. ευρώ.

Μετά από αυτήν την υποχώρηση έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους, στα 212,9 δισ. ευρώ, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησής τους να πέφτει στο 5,6%.

Σύμφωνα με τη Eurobank, η μείωση των καταθέσεων τον Οκτώβριο οφείλεται κυρίως στη μείωση των καταθέσεων του εγχώριου ιδιωτικού τομέα (κατά 630 εκατ. ευρώ) και δευτερευόντως στη μείωση των καταθέσεων της Γεν. Κυβέρνησης (κατά 527 εκατ. ευρώ).

Στο τέλος Οκτ. 2013 το σύνολο των καταθέσεων του εγχώριου ιδιωτικού τομέα σε τράπεζες στην Ελλάδα ήταν 160,4 δισ. ευρώ (δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής: 3,8%), εκ των οποίων οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν 18,1 δισ. ευρώ (δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής: 3,3%), ενώ των νοικοκυριών 134,8 δισ. ευρώ (δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής: 3,1%).

Μείωση στα νοικοκυριά

«Ουσιαστικά, αν και η συνολική εικόνα των καταθέσεων του εγχώριου ιδιωτικού τομέα είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με τον Ιούνιο 2012, όπου βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων εφτά ετών (150,6 δισ.), γίνεται αντιληπτό ότι οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις έχουν ανακόψει την επιστροφή καταθέσεων στο σύστημα» αναφέρει η Eurobank.

Και προσθέτει πως από τις αρχές Ιουνίου 2013 η καθαρή μείωση των καταθέσεων του εγχώριου ιδιωτικού τομέα ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,9 δισ. ευρώ αφορούν τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της τράπεζας, οι καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και στην αποστολή των ειδοποιήσεων για φόρους ακίνητης περιουσίας προηγούμενων ετών (ΦΑΠ2011-12) αναμένεται να επιβαρύνουν περαιτέρω τις καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα κατά τους επόμενους μήνες.