A- A+
Έτοιμοι για έκτακτο Eurogroup την Κυριακή οι Ευρωπαίοι – Spiegel: Αβέβαιες οι εκλογές
Στην Ευρώπη και όχι στο Μεξικό όπου θα έπρεπε να βρίσκεται λόγω της συνόδου κορυφής του G20 θα παραμείνει ο Επίτροπος της ΕΕ Όλι Ρεν, εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times Deutschland (FTD), «η κρίση στην ευρωζώνη μπορεί να λάβει δραματική τροπή μετά τις εκλογές στην Ελλάδα», ενώ τονίζεται ότι οι αρμόδιοι προετοιμάζονται για συνεδριάσεις αντιμετώπισης της κρίσης.

Ο ίδιος ο κ. Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των FTD, δηλώνει ότι δεν θα ήταν δείγμα υπευθυνότητας να βρίσκεται ο Ευρωπαίος επίτροπος επί 14 ώρες εν πτήσει μακριά από την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί του.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο ίδιος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπηθεί στη σύνοδο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Εν πτήσει προς το Μεξικό θα βρίσκονται το βράδυ της Κυριακής και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο κυβερνητικό αεροσκάφος, ωστόσο, διαθέτουν όλες τις δυνατότητες επικοινωνίας, όπως έγινε γνωστό από την καγκελαρία.

Έκτακτο Eurogroup την Κυριακή;

Εν τω μεταξύ διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Agence France-Presse - AFP ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι σε ετοιμότητα για διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το βράδυ της Κυριακής.

«Έχουν γίνει προετοιμασίες για να πραγματοποιηθεί μια σύντομη τηλεδιάσκεψη αν κριθεί απαραίτητο, μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα» σημείωσε πηγή, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποια απόφσαη.

Ο στόχος της τηλεδιάσκεψης θα είναι να καθοριστεί μια κοινή θέση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ώστε να αποφευχθεί μια πολυφωνία απόψεων.

Spiegel: Απρόβλεπτο αποτέλεσμα

Οι εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς θα καταδείξουν αν η χώρα έχει ευρωπαϊκό μέλλον, αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel.

Αν τελικά επικρατήσουν οι ευρω-σκεπτικιστές και οι αντίπαλοι της πολιτικής λιτότητας, όπως δείχνουν πολλές δημοσκοπήσεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί η γρήγορη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ευρώπη θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει οικονομικά, αλλά οι πολιτικές συνέπειες θα ήταν ολέθριες.

«Μέχρι τώρα η γραμμή έναντι της Ελλάδας ήταν σαφής: Είτε η Αθήνα θα ακολουθήσει μία σκληρή πολιτική λιτότητας είτε θα σταματήσει η παροχή βοήθειας. Τί θα γίνει όμως αν την Κυριακή λάβουν την εξουσία οι αντίπαλοι της πολιτικής λιτότητας;» αναρωτιέται το Spiegel Online

Παίζεται ένα λεπτό παιχνίδι πόκερ, καθώς όλα τα ελληνικά κόμματα εκφράζουν την άποψη ότι τα μέτρα λιτότητας πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης.

Κυρίως τα κεφάλαια προς την Ισπανία, τα οποία συνοδεύονταν από συγκριτικά ευνοϊκούς όρους δημιούργησαν στην Ελλάδα την επιθυμία για χαλάρωση των δεσμών.