A- A+
ΕΣΕΕ: Τα ενεργά προγράμματα εγγύησης δανείων και επιδοτήσεων για τις εμπορικές επιχειρήσεις
Η ΕΣΕΕ απέστειλε στις Ομοσπονδίες και Εμπορικούς Συλλόγους μέλη της ενημερωτικό υλικό με τα τρέχοντα προγράμματα παροχής εγγυήσεων και δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με βάση την ενημέρωση που παρέχει στα μέλη της η Συνομοσπονδία, αυτήν την περίοδο «τρέχουν» προγράμματα επιδότησης επενδύσεων και παροχής εγγυήσεων για την εξασφάλιση χαμηλότοκων δανείων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΣΕΕ, ενεργά είναι τα ακόλουθα προγράμματα:

1. ΕΤΕΑΝ - Παροχή Εγγυήσεων

Παροχή εγγυήσεων της ΕΤΕΑΝ για την έκδοση Εγγυητικών Επιστολών που εκδίδουν οι Τράπεζες και απευθύνονται στους προμηθευτές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς τη χρήση κεφαλαίων.

Συνεργαζόμενες Τράπεζες του Προγράμματος Εγγυητικών επιστολών:

1. Eurobank
2. Εμπορική Τράπεζα
3. Ελληνική Τράπεζα
4. Εθνική Τράπεζα
5. Τράπεζα Αττικής
6. Παγκρήτια Τράπεζα
7. Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας
8. Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
9. Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου
10. Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων
11. Probank

2. ΤΕΠΙΧ- Ταμείο Επιχειρηματικότητας

Παροχή δανειοδοτήσεων και στοχευμένων χρηματοδοτικών προϊόντων για την δημιουργία νέων, βιώσιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ενίσχυση των υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας με την ανάπτυξη κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων και προϊόντων.

Οι στοχευμένες δράσεις του Ταμείου Επιχειρηματικότητας αφορούν στα παρακάτω πεδία ή κατηγορίες δράσεων στις οποίες πρέπει να εντάσσονται τα υποβαλλόμενα προς χρηματοδότηση επιχειρηματικά σχέδια των επιχειρήσεων:

Γενική επιχειρηματικότητα (επενδύσεις νόμου 3908/2011 ΦΕΚ Α 8/01.02.2011)

• Επιχειρηματικότητα των νέων
• Εξωστρέφεια
• Θεματικός τουρισμός, αφαλάτωση, διαχείριση απορριμμάτων, πράσινες υποδομές, πράσινες εφαρμογές, ΑΠΕ
• Καινοτόμα επιχειρηματικότητα, εφοδιαστική αλυσίδα, τρόφιμα, ποτά.

Οι Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί (ΕΧΟ), οι οποίοι έχουν επιλεγεί, ενεργούν ως ενδιάμεσα Μέσα Χρηματοοικονομικής Τεχνικής με σκοπό την συνεπένδυση των κεφαλαίων τους ανάλογα με τη Δράση, ως εξής:

ΔΡΑΣΗ Α: Γενική επιχειρηματικότητα: ALPHA BANK

ΔΡΑΣΗ Γ: Επιχειρηματικότητα των Νέων: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΡΑΣΗ Δ: Εξωστρέφεια: EUROBANK

ΔΡΑΣΗ Ε: Θεματικός Τουρισμός, αφαλάτωση, διαχείριση απορριμμάτων, πράσινες υποδομές, πράσινες εφαρμογές, ΑΠΕ: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΡΑΣΗ ΣΤ : Καινοτόμα επιχειρηματικότητα, εφοδιαστική αλυσίδα, τρόφιμα, ποτά: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

3. Ρυθμίσεις δανείων ΕΤΕΑΝ - ΤΕΜΠΜΕ

Στις αρχές Δεκεμβρίου επίσης θεσμοθετήθηκε από την Πολιτεία (ΦΕΚ 3160/Β') η δυνατότητα επιμήκυνσης μέχρι τον Μάιο του 2014 της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του προκατόχου της ΕΤΕΑΝ, ΤΕΜΠΜΕ, και τα οποία, λόγω της κρίσης και της συνακόλουθης αδυναμίας των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, παρουσιάζουν σήμερα καθυστέρηση στην εξυπηρέτησή τους.

Η παράταση της λήξεως των υποχρεώσεων, πραγματοποιείται με αίτημα που υποβάλλεται από την επιχείρηση προς την τράπεζα που τηρούνται οι οφειλές και εφόσον συμφωνηθούν οι ειδικότεροι όροι μεταξύ αιτούντος και τραπέζης, κοινοποιείται στην ΕΤΕΑΝ προκειμένου να γίνει και η ανάλογη επιμήκυνση στη διάρκεια ισχύος της εγγυήσεώς της.

Η τράπεζα όμως δεν είναι υποχρεωμένη να δεχθεί το αίτημα, οπότε η δυνατότητα παράτασης έγκειται στη διάθεση της εκάστοτε τράπεζας.

Νέες δράσεις

Τέλος το ΕΤΕΑΝ, πρόσφατα ανακοίνωσε :

Ø τη δημιουργία του Ταμείου Δανειοδοτήσεων Επιχειρηματικής Ανάπτυξης για την επιχειρηματική επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ανακοινώθηκε η πρόσκληση προς τις τράπεζες να υπογράψουν σύμβαση με το ΕΤΕΑΝ)

Ø την ενεργοποίηση Ταμείο Εγγυοδοσίας στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της παροχής εγγυήσεως για επενδύσεις και κεφάλαια κινήσεως.

Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη:

«Με την επιτάχυνση της απορρόφησης των περίπου 9,5 δις που απομένουν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι είναι πλέον σε θέση να ξεκινήσει μια ορθή διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.

Στην φάση του σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ ΙΙ, που αφορά στην επόμενη προγραμματική περιόδο 2014-2020, απαιτείται αναπτυξιακός σχεδιασμός και συνεργασία των τεχνικών συμβούλων των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης , ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ με τα Ινστιτούτα όλων ανεξαιρέτως των κοινωνικών εταίρων.

Ο σχεδιασμός του 10ετούς αναπτυξιακού πλάνου της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπει επιλεκτικούς αποκλεισμούς, αλλά απαιτεί την συμμετοχή όλων των επιστημονικών φορέων των παραγωγικών τάξεων από το πρώτο γενικό συνέδριο την Ανοιξη μέχρι και την λήψη οριστικών αποφάσεων το Καλοκαίρι του 2013».