A- A+
Επίδομα 830 ευρώ το μήνα για νέες μητέρες που είναι ελεύθερες επαγγελματίες - Πού κάνουν αίτηση

Επίδομα μητρότητας για 9 μήνες, που φτάνει τα 830 ευρώ, δικαιούνται πλέον όλες οι ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Ο λόγος γίνεται για την ειδική παροχή μητρότητας, που πλέον χορηγείται και σε μη μισθωτές, μετά τη γέννηση του τέκνου τους, όπως ισχύει και για τους μισθωτούς.

Τα χρήματα αυτά είναι επιπλέον του επιδόματος γέννησης, το οποίο έχει αυξηθεί μετά τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις.

ADVERTISEMENT

Τα ποσά

Αναλυτικότερα, η ειδική παροχή έχει διάρκεια 9 μηνών και ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος από την 1η Απριλίου διαμορφώνεται σε 830 ευρώ.

Ως εκ τούτου, το συνολικό ποσό που θα λάβει η νέα μητέρα σε αυτό το διάστημα ανέρχεται σε 7.470 ευρώ.

Αν σε αυτό προστεθεί και το επίδομα γέννησης, που ξεκινά από τα 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί και φτάνει έως τα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί, η συνολική στήριξη μπορεί να ανέλθει έως και τα 10.970 ευρώ.

Σε μηνιαία βάση δηλαδή η μητέρα λαμβάνει από 1.100 έως 1.200 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων της.

Η καταβολή της ειδικής παροχής εκκινεί από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης.

Είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια Δημοσίου εν ευρεία έννοια ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.

ADVERTISEMENT

Οι αιτήσεις

Για να μπορέσει μια μη μισθωτή να λάβει την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

1ον: Να έχει λάβει το επίδομα μητρότητας του e-ΕΦΚΑ (κυοφορίας και λοχείας)

2ον: Εντός δύο μηνών από την επομένη της καταβολής του να καταθέσει αίτηση χορήγησης της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας στο https://parentalbenefits.dypa.gov.gr.

Στις περιπτώσεις που η αιτούσα δεν είναι εγγεγραμμένη στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α είναι αναγκαία η εγγραφή στη νέα πλατφόρμα μέσω ειδικής φόρμας που διατίθεται για το σκοπό αυτό.

Επίσης, θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερη κατά την υποβολή της αίτησης και κατά την λήψη της παροχής.

Τέλος, ειδικά για τις μητέρες που έχουν αποκτήσει παιδί με τη διαδικασία της υιοθεσίας, η αίτηση στη Δ.ΥΠ.Α. υποβάλλεται εντός 2 μηνών από την επομένη της ένταξης του παιδιού στην οικογένεια ή την τελεσιδικία της δικαστικής απόφασης.