A- A+
Ελληνική «Ανάσταση» μέσω ...Βρυξελλών «βλέπουν» στην Αθήνα - Που πηγάζει η αισιοδοξία
Εκτιμήσεις για την προώθηση μίας δυναμικής λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης διατυπώνουν οικονομικοί παράγοντες, λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρισιμότερης ίσως Συνόδου Κορυφής για το μέλλον του ευρώ.

Σε ισχυρούς οικονομικούς κύκλους στην Ελλάδα υπάρχει τα τελευταία 24ωρα συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η πίεση που ασκούν οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης στη γερμανική πλευρά, θα οδηγήσουν τελικώς σε πιο δραστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, η λύση που θα προωθηθεί εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την προσπάθεια της Αθήνας για τη δρομολόγηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και την εφαρμογή του νέου χρηματοδοτικού πακέτου της επόμενης τριετίας που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Ο ρόλος Παπαδήμου

Η αισιοδοξία που υπάρχει προέρχεται και από τις πληροφορίες ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα ενόψει του ευρωπαϊκού «ραντεβού» στο τέλος αυτής της εβδομάδας και ότι η επιρροή του στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων θα είναι καθοριστική.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι στην επικείμενη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών θα τεθούν οι βάσεις για τη νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, μέλος της οποίας θα είναι η και Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν από την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι το έργο της ελληνικής κυβέρνησης θα διευκολυνθεί ιδιαίτερα, εάν η Σύνοδος Κορυφής στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για να παραμείνει ενωμένη.

Τα σχέδια που «κυκλοφορούν»

Ήδη από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, μετά τη συνάντηση που είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στον ευρωπαϊκό τύπο σενάρια για το σχέδιο που θα προωθήσει η Σύνοδος.

Σε έκθεση που παρέδωσε την Τρίτη προς τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμαν Ρομπάι επισημαίνεται ότι το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν ήταν πιστωτικό ίδρυμα.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ανακαλέσουν το υφιστάμενο όριο των 500 δισ. ευρώ στη συνδυασμένη δανειοδοτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα του θα μπορούσε να βελτιωθεί αν του επιτραπεί να προχωρά στην άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με διαρροές στον ευρωπαϊκό τύπο μελετάται το ενδεχόμενο ταυτόχρονης λειτουργίας του EFSF και του ESM, ώστε να διπλασιαστεί η δύναμη πυρός των μηχανισμών διάσωσης της ευρωζώνης.

Η αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ

Στην έκθεση του κ. Ρομπάι περιγράφονται επίσης δύο πιθανές επιλογές για τις αλλαγές στη συνθήκη της Λισαβόνας. Η άμεση οδός θα ήταν με την ενίσχυση των διατάξεων για τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος που δεν θα απαιτούσαν επικύρωση από το κάθε εθνικό κοινοβούλιο.

Οι χώρες θα μπορούσαν επίσης να υποχρεωθούν να υιοθετήσουν νομικά όρια για το χρέος "κατά προτίμηση σε συνταγματικό ή ισοδύναμο επίπεδο", σημειώνεται στην έκθεση.

Στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα έχει δικαιοδοσία να υποχρεώνει τις χώρες να τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

Η εναλλακτική επιλογή θα ήταν η αναθεώρηση των κανονισμών που διέπουν τη νομισματική ένωση, κάτι που θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και θα υπόκεινται σε επικύρωση από το σύνολο των κρατών μελών.

Ωστόσο, αυτό θα επιτρέψει βαθύτερες αλλαγές στο πλαίσιο για τη δημοσιονομική πειθαρχία.Τέλος, ο κ. Ρομπάι αναφορικά με την έκδοση κοινών ευρωομολόγων τονίζει ότι είναι μια πιθανότητα, προσθέτει όμως ότι θα χρειαστεί πρώτα πιο παρεμβατικός έλεγχος στους εθνικούς προϋπολογισμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης

* Standard & Poor’s: Εντός ευρωζώνης η Ελλάδα τους επόμενους 12 μήνες

* Deutsche Bank: Στα ρίσκα του 2012 η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

* Προς υποβάθμιση …όλη η Ευρωζώνη από την Standard & Poor’s

* Μπαρόζο: Εκτός ευρώ η Ελλάδα εάν δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της