A- A+
Διπλή ήττα Μέρκελ σε Euro και Σύνοδο Κορυφής – Μέτρα για τις τράπεζες - Πώς ευνοείται η Ελλάδα (upd)
Σε σημαντική υποχώρηση από τις θέσεις της υποχρεώθηκε η γερμανίδα Καγκελάριος στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα λάβει σημαντικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία φημολογείται ότι ακύρωσε την προγραμματισμένη για την Πέμπτη το βράδυ συνέντευξη τύπου λόγω της ήττας της ποδοσφαιρικής ομάδας της χώρας της στον ημιτελικό του Euro από την Ιταλία, αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τις θέσεις της, μετά από έντονες πιέσεις του Ιταλού Πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, αλλά και του Ισπανού ομολόγου του Μαριάνο Ραχόι.

Στο πλαίσιο αυτό λήφθηκαν δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις:

Α) Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Οι τράπεζες της ευρωζώνης θα μπορούν να στηρίζονται κεφαλαιακά απευθείας από τα ταμεία διάσωσης EFSF – ESM, χωρίς να επιβαρύνουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς ένα μεγάλο μέρος των βαρών που θα επωμίζονταν τα κράτη, μεταφέρεται σε κοινοτικά ταμεία.

Β) Παρέμβαση στις αγορές ομολόγων

Τα ταμεία διάσωσης της ευρωζώνης θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σταθεροποιηθούν οι αγορές ομολόγων, χωρίς να αναγκάζονται οι χώρες τους να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς για τους προϋπολογισμούς της ΕΕ και να υιοθετούν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Με τον τρόπο αυτό οι χώρες θα μπορούν να δανείζονται φθηνότερα από τις αγορές, χωρίς να τίθενται υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της τρόικας.

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Είναι προφανές ότι οι όροι παρέμβασης στις προβληματικές χώρες του Νότου καθίστανται περισσότερο ελαστικοί.

Οι παραπάνω αποφάσεις δεν αφορούν άμεσα την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας έχει ήδη ρυθμίσει το χρέος της και έχει υπογράψει μνημόνιο για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα μπορούν να γίνονται στις υπόλοιπες χώρες, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα ακολουθούνται οι κανόνες της ΕΕ.

Κέρδος θα μπορούσε να αποδειχθεί η μη επιβάρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας μας με τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σάλλας: Μείωση ΑΕΠ κατά 25%

Στη σημασία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής για την ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχ. Σάλλας, αμέσως μετά την Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας.

Ο έμπειρος τραπεζίτης τόνισε ότι τόσο η απόφαση για την δημιουργία ενιαίας Εποπτικής Αρχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, όσο και η απόφαση για την ανακεφαλαιοποιήση των ευρωπαϊκών τραπεζών απ’ ευθείας από το EFSF/ESM και όχι από τις εθνικές κυβερνήσεις και τα κράτη, αποτελούν δύο πολύ θετικές εξελίξεις για την αναγκαία ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συνιστούν βασικές προϋποθέσεις για την περαιτέρω ενοποίηση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι η δεύτερη απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση, διευκολύνει σημαντικά τα εθνικά κράτη, τα οποία δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο χρέος από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, που ελπίζουμε να τύχει της ίδιας μεταχείρισης, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 40-50 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε μείωση του χρέους κατά 20-25% του ΑΕΠ».

Συνέχεια των μεταρρυθμίσεων

Κατά τα άλλα, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα θα πρέπει να τηρηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η χαλάρωση του πλαισίου στήριξης των χωρών – μελών της ευρωζώνης από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στη μάχη που θα δοθεί για τη χαλάρωση των όρων του μνημονίου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δεν θα πρέπει να περιμένουμε ραγδαίες ανατροπές. Πολύ πιθανή πάντως θεωρείται η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής των δημόσιων οικονομικών της χώρας πέραν του 2014.

Διαβάστε επίσης

* Για το τέλος του χρόνου μεταθέτει τα σχέδια για εγγύηση των καταθέσεων η ΕΕ