A- A+
ΔΕΗ: Ζήτησε μεσοσταθμική αύξηση 24,9% στα τιμολόγιά της για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις
Μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 24,9% προτείνει η ΔΕΗ για τα τιμολόγια χαμηλής τάσης που αφορούν νοικοκυριά και μικρομεσαίες εταιρείες, με επιστολή που απέστειλε η διόίκησή της στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Η ΔΕΗ σημειώνει ότι η προτεινόμενη αύξηση θα γίνει σε τρεις φάσεις και συγκεκριμένα την 1η Ιανουαρίου (μεσοσταθμική αύξηση 10,8% στο συνολικό λογαριασμό), την 1η Μαΐου (6,3%) και την 1η Ιουλίου (6,1%).

Όσον αφορά ειδικότερα το οικιακό τιμολόγιο, η πρόταση της ΔΕΗ προβλέπει συνολικές μεσοσταθμικές αυξήσεις μέσα στο 2013, που κυμαίνονται από 14,5% έως 48,7%, αναλόγως της συγκεκριμένης τιμολογιακής κλίμακας (κατανάλωσης) που εντάσσεται ο κάθε καταναλωτής.

Αυξήσεις σε δύο βήματα

Όσον αφορά τη διάρθρωση των τιμολογίων της, η ΔΕΗ προβλέπει ότι στο μεν πρώτο βήμα (01.01.2013) θα καταργηθεί το κλιμάκιο 801 έως 1000 kWh ανά τετράμηνο, και θα δημιουργηθεί ένα νέο κλιμάκιο 801 έως 2000 kWh ανά τετράμηνο.

Στο δε τρίτο βήμα (01.07.2013), θα καταργηθεί πλήρως το κλιμάκιο 0 έως 800 kWh ανά τετράμηνο και θα δημιουργηθεί ένα νέο, ενιαίο κλιμάκιο 0 έως 2000 kWh ανά τετράμηνο.

Ο τιμοκατάλογος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, καθώς και των πολυτέκνων παραμένει αμετάβλητος και διατηρείται στα ίδια επίπεδα με εφέτος.

Η ΡΑΕ επισημαίνει ακόμα, ότι θα προχωρήσει μέσα στις επόμενες ημέρες σε ενδελεχή έλεγχο και αξιολόγηση όλων των υποβληθέντων από την ΔΕΗ στοιχείων κόστους, καθώς και των τιμολογιακών της προτάσεων για το 2013.

Στο πλαίσιο αυτό, θα υποβάλει τη δική της τελική πρόταση προς τον υπουργό ΠΕΚΑ, «με βασικό γνώμονα τη βιώσιμη και αποδοτική λειτουργία της ΔΕΗ, αλλά πρωτίστως το όφελος του τελικού καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας, μέσω του περιορισμού, στο ελάχιστο δυνατό, των αναπόφευκτων πλέον αυξήσεων των τιμολογίων».