A- A+
Credit Suisse: Εκλογές ξανά τον Ιούνιο - Στο 15% η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ
Μικρή παραμένει σύμφωνα με την Credit Suisse η πιθανότητα εξόδου από το ευρώ, προσθέτει όμως ότι το ρίσκο αυτό θα αυξηθεί κατακόρυφα αν σχηματιστεί κυβέρνηση που θα απορρίψει το μνημόνιο.

Ο οίκος «βλέπει» νέες εκλογές τον επόμενο μήνα στην Ελλάδα (στις 17 Ιουνίου), εκτιμώντας ότι από το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής δεν αναμένεται να προκύψει μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της, αυτές οι εκλογές μπορεί να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα δημιουργούνταν με την εντολή να επαναδιαπραγματεί το πρόγραμμα της Τρόικας.

«Είναι πιθανό ότι κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να γίνουν, ικανές ώστε να ικανοποιήσουν τη νέα κυβέρνηση, αλλά και να διατηρήσουν την ευρύτερη πορεία του προγράμματος» σημειώνει η Credit Suisse.

Η πιθανότητα αποπομπής από την ευρωζώνη

Πάντως η ελβετική τράπεζα υπογραμμίζει ότι «αν και αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται το πιο πιθανό, δεν είναι καθόλου βέβαιο. Από πολιτική σκοπιά, υπάρχει σημαντικό ρίσκο ότι ένας αριστερός συνασπισμός μπορεί να δημιουργηθεί στις επόμενες εκλογές με εντολή να απορρίψει το πρόγραμμα της Τρόικας».

Σύμφωνα με την Credit Suisse, «υπό αυτές τις συνθήκες ή εάν οι προσπάθειες για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος αποτύχουν, τότε η παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ θα τεθεί υπό αμφισβήτηση».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι υπάρχει υψηλή πολιτική βούληση, και από τους Έλληνες και από τους Ευρωπαίους, προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια έκβαση.

«Οπότε, αν και οι εκλογές αυτές σημαίνουν ότι η πιθανότητα μιας ελληνικής αποχώρησης έχει αυξηθεί, θεωρούμε ότι παραμένει αρκετά μικρή, περίπου στο 15%» καταλήγουν οι οικονο΄μολόγοι της Credit Suisse.