A- A+
Χωρίς ανασχηματισμό συνεχίζει η κυβέρνηση – Παραμένει υπουργός ο Μ. Βορίδης
Ξεκαθαρίζει το τοπίο ως προς τη σύνθετη της κυβέρνησης που θα κληθεί να φέρει σε πέρας το έργο της υπογραφής της δανειακής σύμβασης. Παραμονή Βορίδη - μη αντικατάσταση των υπολοίπων παραιτηθέντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λουκάς Παπαδήμος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μάκη Βορίδη, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Μεταφορών, Δικτύων και Υποδομών.

Οι υπόλοιποι υπουργοί που παραιτήθηκαν (Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Γεωργίου, Αστ. Ροντούλης και Αδ. Γεωργιάδης) αποχωρούν από την κυβέρνηση, καθώς αποφασίστηκε η κατάργηση των θέσεων που κατείχαν.

Έρχονται «διαβολοβδομάδες»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής χαρακτήρισε «διαβολοβδομάδες» τις επόμενες τρεις.

Στη λογική αυτή, ο κ. Παπαδήμος αποφάσισε να διατηρήσει τον κ. Βορίδη στη θέση, ώστε να ολοκληρώσει τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά και σχετίζονται άμεσα με τις απαιτήσεις της τρόικας.

Αυτά περιλαμβάνουν το πλαίσιο λειτουργίας των φορτηγών δημόσιας χρήσης, των ταξί, την προώθηση των μεγάλων οδικών έργων, την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και την απελευθέρωση του ψηφιακού μερίσματος.

Εκλογές τον Απρίλιο μετά το PSI

Στη διενέργεια εκλογών τον Απρίλιο φαίνεται να έχει καταλήξει το Μέγαρο Μαξίμου, αφού θα έχει προηγηθεί το PSI.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ο κ. Καψής τόνισε ότι μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει να υπάρξουν έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών για την εφαρμογή του μνημονίου που ψηφίστηκε στη Βουλή την Κυριακή, ώστε να παρουσιαστούν στο Eurgroup της ερχόμενης Τετάρτης, το οποίο θα ανάψει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και την υπογραφή τη νέας δανειακής σύμβασης.

Όπως είπε, στις επόμενες δύο ημέρες θα πρέπει να εξειδικευτούν και τα μέτρα ύψους 325 εκατ. ευρώ που εκρεμμούν ώστε να κλείσει οριστικά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τον κ. Καψή δεν είναι εφικτό λόγω των δυσκολιών στις διαπραγματεύσεις να προχωρήσει ο Πρωθυπουργός σε ριζικό ανασχηματισμό, εγκαταλείποντας τις αρχικές σκέψεις για κυβερνητικό σχήμα τύπου Μόντι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι επόμενες τρεις εβδομάδες θα είναι «διαβολοβδομάδες», προσθέτοντας ότι ο επόμενος ενάμισης μήνας είναι ο πυκνότερος χρόνος δουλειάς για την παραγωγή συγκεκριμένου έργου από την κυβέρνηση.

«Θα πρέπει να προχωρήσουν πολλά νομοθετήματα και οι διαδικασίες του PSI. Έτσι, εκ των πραγμάτων δεν είναι εύκολο να υπάρξουν μαζικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα» εξήγησε ο κ. Καψής.

Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων, τόνισε ότι η ανταλλαγή ομολόγων θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, ενώ οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Απρίλιο.