A- A+
Bild: Ξεφορτωθείτε τα ευρώ με σειριακό αριθμό από Υ - ΤτΕ: Αστειότητες
Άρθρο με το οποίο προτρέπει τους Γερμανούς να ξεφορτωθούν ευρώ με σειριακό αριθμό που αρχίζει από Υ δίότι είναι ελληνικά, δημοσίευσε η εφημερίδα Bild. Αστείο και ανάξιο σχολιασμού χαρακτήρισε το άρθρο η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η γερμανική εφημερίδα καλούσε τους Γερμανούς πολίτες να ξεφορτωθούν τα χαρτονομίσματα ευρώ με σειριακό αριθμό που αρχίζει από Υ, επειδή υποδηλώνει ότι τυπώθηκαν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος για την εκτύπωση των χαρτονομισμάτων γίνεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατανομή μεταξύ διαφορετικών χωρών της ευρωζώνης που αναλαμβάνουν την παραγωγή σε συγκεκριμένες ποσότητες.

Δηλαδή μπορεί μια χώρα να τυπώνει χαρτονομίσματα των 100 ευρώ και με χρηματαποστολές στη συνέχεια να διανέμονται στις διάφορες χώρες. Αυτή είναι και η έννοια του διαφορετικού σειριακού αριθμού.

Τι τυπώθηκε στην Ελλάδα

Η Ελλάδα κατά το παρελθόν τύπωσε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαρτονομίσματα των 50 και των 20 ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια τυπώνει μόνον χαρτονομίσματα των 10 ευρώ.

Είναι προφανές ότι οι προαναφερόμενες παραγγελίες δεν αφορούσαν μόνον εσωτερικές ανάγκες της Ελλάδας, αλλά ήταν παραγγελίες που έγιναν για λογαριασμό της ΕΚΤ και διοχετεύτηκαν με χρηματαποστολές σε διάφορες χώρες της Ευρωζώνης.

Συνεπώς δεν υπάρχει διακριτικό που ξεχωρίζει τα ευρώ σε ελληνικά ή και σε γερμανικά ή φινλανδικά, αλλά διακριτικό που ξεχωρίζει που τυπώθηκε το κάθε χαρτονόμισμα για λόγους ασφαλείας και συντονισμού.

Για παράδειγμα, τα χαρτονομίσματα των 200 ευρώ που κυκλοφορούν στη χώρα μας έχουν τυπωθεί στο Βέλγιο και έχουν έρθει στην Ελλάδα μέσω χρηματαποστολής από την Ιταλία.

Τι γίνεται με τα κέρματα

Όσον αφορά τα κέρματα, οι διαφορές από χώρα σε χώρα είναι εμφανείς στη μία πλευρά του νομίσματος, αλλά και πάλι αυτό δεν σημαίνει τίποτε καθώς τα νομίσματα αυτά είναι ευρώ και δεν «κόπηκαν» κατά την κρίση της Ελλάδος αλλά κατ΄ εντολή της ΕΚΤ.

Ολος αυτός ο θόρυβος που δημιουργεί η Bild δεν είναι παρά μια ακόμη απόδειξη των πολύ σοβαρών τεχνικών δυσκολιών και πρακτικών προβλημάτων που θα δημιουργήσει ενδεχόμενη φυγή της Ελλάδας από το ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο θέμα είχαν ανακινήσει και πάλι γερμανικά μέσα ενημέρωσης το 2009.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΚΤ, φέτος Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, και Πορτογαλία θα τυπώσουν 19,59 δις. ευρώ σε δεκάρικα. Χαρτονομίσματα των 200 και των 100 ευρώ θα τυπώσει μόνον η Γερμανία, ενώ Κύπρος, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Φινλανδία θα τυπώσουν 34 δισ. ευρώ σε 20αρικα.

Το 2011 Ελλάδα, Πορτογαλία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία είχαν τυπώσει χαρτονομίσματα των 10 ευρώ, καμία χώρα δεν τύπωσε χαρτονομίσματα των 100 και 200 ευρώ, ενώ η Αυστρία είχε αναλάβει να τυπώσει 500άρικα.