A- A+
Από 3,47% έως 3,9% οι αποδόσεις στα έντοκα γραμμάτια - Ποια συμφέρουν περισσότερο

Πλήθος επιλογών για αποδόσεις γύρω από το 3,6% - 3,7% προσφέρουν σήμερα τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου στους αποταμιευτές.

Οι διαθέσιμοι για επένδυση τίτλοι αυτοί την στιγμή έχουν διάρκεια από 3 εβδομάδες έως και 10 μήνες περίπου και εξασφαλίζουν ένα σίγουρο εισόδημα στο διάστημα αυτό.

Ο καθένας μπορεί να αγοράσει έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, μέσω τράπεζας ή χρηματιστηριακής εταιρείας.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέσω της δευτερογενούς αγοράς, στην οποία διαπραγματεύονται οι τίτλοι που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο τους προηγούμενους μήνες και δεν έχουν ακόμη λήξει.

Οι τρέχουσες αποδόσεις

Οι αποδόσεις τους είναι σε κάθε περίπτωση καλύτερες των προθεσμιακών καταθέσεων, ενώ οι τόκοι δεν φορολογούνται με συντελεστή 15%, όπως συμβαίνει στα τραπεζικά προϊόντα.

Ωστόσο, ενόψει της έναρξης του κύκλου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στην ευρωζώνη, έχουν αρχίσουν να υποχωρούν.

Ακόμη η μείωσή τους δεν είναι μεγάλη και πλήθος εντόκων γραμματίων μπορεί να εξασφαλίσει υψηλά επιτόκια, που ξεπερνούν το 3,5%.

Συγκεκριμένα, τα έντοκα γραμμάτια που βρίσκονται σε κυκλοφορία προσφέρουν τις ακόλουθες αποδόσεις, με βάση το κλείσιμο της 29ης Ιανουαρίου:

Το ετησιοποιημένο όφελός σας θα είναι χαμηλότερο κατά 10 - 20 μονάδες βάσης σε σχέση με τα προαναφερθέντα επίπεδα.

Η διαφορά προέρχεται από τα έξοδα με τα οποία θα χρεωθείτε για την εκτέλεση της συναλλαγής και από το κέρδος του πωλητή των τίτλων.

ADVERTISEMENT

Τι σας συμφέρει

Από την επισκόπηση του παραπάνω πίνακα, προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

- Παρατηρούνται διαφορές στις αποδόσεις ακόμη και μεταξύ εντόκων γραμματίων που λήγουν σε κοντινές ημερομηνίες.

- Οι αποδόσεις των δύο εντόκων γραμματίων που λήγουν μετά το καλοκαίρι έχουν χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τους πιο βραχυπρόθεσμους τίτλους.

Αυτό συμβαίνει διότι επίκεται η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, εξέλιξη που ήδη προεξοφλείται από την αγορά.

- Τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν από το τέλος Μαρτίου έως και το τέλος Ιουλίου, προσφέρουν απόδοση άνω του 3,8%.

Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψιν, αφού καταλήξετε στο χρονικό ορίζοντα της επένδυσής σας, δείτε ποια έντοκα γραμμάτια ταιριάζουν περισσότερο σε αυτόν και επιλέξτε εκείνο με την υψηλότερη απόδοση.

Για παράδειγμα, το έντοκο γραμμάτιο που λήγει στις 8 Μαρτίου έχει απόδοση 3,54% και αυτό που λήγει στις 29 Μαρτίου 3,90%.

Στην προκειμένη περίπτωση, εάν κρατήσετε τα χρήματά σας δεσμευμένα για 20 επιπλέον ημέρες, θα αυξήσετε την ετησιοποιημένη απόδοσή σας κατά σχεδόν 40 μονάδες βάσης.

ADVERTISEMENT

Οι πιο μακρινές λήξεις

Εξάλλου, αν ο ορίζοντας της επένδυσής σας είναι μεγαλύτερος, προτιμήστε τα έντοκα γραμμάτια με όσο το δυνατόν πιο μακρινή λήξη.

Μπορεί τα επιτόκιά τους να είναι χαμηλότερα, ωστόσο κλειδώνετε τους τόκους για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η εναλλακτική είναι να επιλέξετε ένα έντοκο γραμμάτιο με κοντινότερη ημερομηνία λήξης και να επενδύσετε εκ νέου στη συνέχεια σε κάποιον άλλο τίτλο.

Ωστόσο, όταν θα χρειαστεί να ανανεώσετε την επένδυσή σας με την απόκτηση ενός νέου τίτλου, το πιο πιθανό είναι η απόδοση που θα πετύχετε στο μέλλον να είναι αισθητά χαμηλότερη.

ADVERTISEMENT

Οι νέοι τίτλοι

Επίσης, μπορείτε να τοποθετηθείτε σε έντοκα γραμμάτια μέσω των νέων εκδόσεων ετήσιας διάρκειας που θα πραγματοποιήσει το ελληνικό δημόσιο το επόμενο διάστημα.

Ο πρώτος τίτλος διάρκειας 52 εβδομάδων θα δημοπρατηθεί στις 6 Μαρτίου και ο δεύτερος στις 5 Ιουνίου.

Η απόδοσή τους ωστόσο δύσκολα θα ξεπεράσει το 3,5%, ενώ δεν αποκλείεται ανάλογα με τις τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά χρήματος να διαμορφωθεί σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων 6μηνης και 12μηνης διάρκειας, έχετε τη δυνατότητα να τοποθετηθείτε και μέσω των προεγγραφών που ανοίγουν την εβδομάδα της έκδοσής τους.

Στην προκειμένη περίπτωση, αποκτάτε τους τίτλους στην ίδια τιμή που διατέθηκαν σε θεσμικούς επενδυτές, μεγιστοποιώντας την απόδοσή σας.

Ωστόσο, εάν επιλέξετε αυτήν την οδό, μπορείτε να αγοράσετε τίτλους ονομαστικής αξίας έως 15.000 ευρώ.