A- A+
Ανοδο των καταθέσεων το Μάιο «δείχνουν» τα στοιχεία για τη χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα
Ανέκαμψαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες μετά το δίμηνο «μούδιασμα» που προκάλεσαν οι εξελίξεις στην Κύπρο και η σεναριολογία περί «κουρέματος» και στην Ελλάδα. Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον ELA.

Ειδικότερα, το Μάιο οι τράπεζες κατάφεραν να περιορίσουν τη χρηματοδότησή τους από το Ευρωσύστημα κατά περίπου 9 δισ. ευρώ, στα 85,32 δισ. ευρώ.

Αυτό κατέστη εφικτό από τη μία πλευρά λόγω των ομολόγων του EFSF που έλαβαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους και από την άλλη στην επιστροφή καταθέσεων στο σύστημα.

Οι εισροές

Εκτιμάται ότι τα υπόλοιπα αυξήθηκαν κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση το Μάιο, αναπληρώνοντας ουσιαστικά τις απώλειες του Απριλίου.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της βελτίωσης του κλίματος στην αγορά, η οποία ανακούφισε τους καταθέτες.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μετά το «κούρεμα» στην Κύπρο παρατηρήθηκε εκροή καταθέσεων της τάξης των 2 δισ. ευρώ περίπου από μη συστημικές τράπεζες.

Μείωση ELA

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ελληνικές τράπεζες ενεχυριάζοντας τίτλους του EFSF στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απέκτησαν ρευστότητα ύψους 7,2 δισ. ευρώ περίπου.

Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να περιορίσουν τη χρηματοδότησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό ELA της Τράπεζας της Ελλάδος κατά 14 δισ. ευρώ περίπου στα 20 δισ. ευρώ.

Από την άλλη ο δανεισμός από την ΕΚΤ αυξήθηκε κατά μόλις 5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 9 δισ. ευρώ της εξάρτησης από το Ευρωσύστημα.