A- A+
Άνοδο των καταθέσεων και τον Οκτώβριο «βλέπει» η Alpha Bank - Τρίτος θετικός μήνας
Αύξηση του υπολοίπου των καταθέσεων και τον Οκτώβριο καταγράφηκε σύμφωνα με την Alpha Bank στις ελληνικές τράπεζες. Οι αιτίες της ανόδου.

Πρόκειται για τον τρίτο συνεχή μήνα, μετά την επιβολή των capital controls που τα σχετικά μεγέθη κινούνται ανοδικά.

Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 531 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας την χαμηλότερη αύξηση του Αυγούστου (+305 εκατ. ευρώ), έναντι της πτώσης κατά 1,397 δισ. ευρώ που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο.

Κατά συνέπεια το υπόλοιπο των ιδιωτικών καταθέσεων ανήλθε τον Σεπτέμβριο 2015 στα 121.669 εκατ. ευρώ έναντι 121.138 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο 2015 και 120.833 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015.

Οι αιτίες της αύξησης

Σύμφωνα με την Alpha Bank, η αντιστροφή για δεύτερο κατά σειρά μήνα των εκροών των καταθέσεων οφείλεται κυρίως στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων καθώς και στην αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας.

«Η αύξηση του υπολοίπου των καταθέσεων εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί και τον Οκτώβριο, δεδομένου ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ΙΟΒΕ) αυξήθηκε εκ νέου τον Οκτώβριο 2015 στις 86,5 μονάδες, έναντι των 83,1 και 75,2 μονάδων τον Σεπτέμβριο και Αύγουστο 2015.

Αφετέρου βελτιώθηκε αισθητά ο δείκτης εμπιστοσύνης των νοικοκυριών στις -59,6 μονάδες τον Οκτώβριο από -64,2 μον. τον Σεπτέμβριο 2015.

Τα σεντούκια

Επιπρόσθετα, σημειώνει η Alpha Bank, η διαφαινόμενη πορεία πραγματοποιήσεως των προαπαιτούμενων μειώνει περαιτέρω την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το γεγονός αυτό αναμένεται να επισπεύσει την επανακατάθεση αποθησαυρισμένων τραπεζογραμματίων σε τραπεζικού λογαριασμούς.

Σημειώνεται ότι η θετική ροή καταθέσεων του Σεπτεμβρίου και Αυγούστου 2015 ακολουθεί εκροές 10 μηνών ύψους € 43,7 δισ. ενώ οι απώλειες του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Ιουνίου και Ιουλίου 2015 ήσαν εκ των υψηλότερων, που έχουν καταγραφεί από την αρχή της οικονομικής κρίσης και απηχούν εξάρσεις αβεβαιότητας ως προς τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις.