A- A+
Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης - 23 ερωταπαντήσεις
Τις πύλες της άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) για το επίδομα θέρμανσης. Η διαδικασία χορήγησης του βοηθήματος και 23 ερωτήσεις - απαντήσεις.

Δείτε 23 ερωτήσεις - απαντήσεις
Με την υπογραφή της σχετικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών καθορίστηκαν τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, βάση των φετινών δηλώσεων στην εφορία.

Με αυτήν αντιμετωπίζονται και διάφορα προβλήματα που είχαν εντοπιστεί στην εφαρμογή της διαδικασίας χορήγησης του επιδόματος.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση συμπεριελήφθη και ειδική πρόβλεψη που δίνει την δυνατότητα και σε πολίτες που άλλαξε φέτος η περιουσιακή τους κατάσταση, ή η διεύθυνση κατοικίας τους και είναι πλέον δικαιούχοι του επιδόματος ή διαμένουν πλέον σε περιοχή όπου δικαιούνται υψηλότερο επίδομα, να το δηλώσουν υπεύθυνα στην ΓΓΠΣ, να λάβουν και αυτοί το επίδομα και να ελεγχθούν εκ των υστέρων για το εάν οι υπεύθυνες δηλώσεις τους είναι ειλικρινείς.

Η διαδικασία χορήγησης

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr και να επιλέγουν την εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης.

Κατά την είσοδο τους:

1. Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Π.Σ. συνδέονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, ανεξάρτητα αν έχουν λάβει κλειδάριθμο ή όχι.

β. Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ (user) και αριθμό ειδοποίησης κάποιας εκ των τελευταίων 5 εκκαθαρίσεων Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (password).

Επιπλέον, η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών (HELP DESK /CALL CENTER) της Γ.Γ.Π.Σ.

Εισαγωγή στοιχείων

Στη συνέχεια θα συμπληρώνουν τα στοιχεία για το εισόδημα του 2011 και τα τετραγωνικά της κύριας κατοικίας τους και αυτομάτως η εφαρμογή θα κάνει την διασταύρωση με όσα καταχωρήθηκαν στην φορολογική δήλωση που υπέβαλαν φέτος.

Στο σημείο αυτό η εφαρμογή θα δίνει την δυνατότητα στο φορολογούμενο να διευκρινίζει εάν άλλαξε κάτι φέτος στην περιουσιακή του κατάσταση ή η διεύθυνσή του σε σχέση με όσα δήλωσε στο έντυπο Ε1, που μπορεί να τον καταστήσει δικαιούχο.

Εν συνεχεία θα υποβάλλονται τα στοιχεία της απόδειξης αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης. Η ΓΓΠΣ θα διασταυρώνει τα στοιχεία και στη συνέχεια θα πιστώνει το ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Δείτε τις 23 συνηθέστερες ερωταπαντήσεις που έχει δημοσιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών

Τα κριτήρια χορήγησης

Με βάση τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης είναι τα εξής:

1. Εισόδημα: Πλαφόν τα 25.000 ευρώ για άγαμους και τα 35.000 ευρώ για έγγαμους. Για κάθε παιδί προστίθενται 3.000 ευρώ

2. Περιουσία. Αντικειμενική αξία έως 150.000 ευρώ για άγαμους και έως 200.000 ευρώ για έγγαμους.

Το ύψος του επιδόματος

Το ύψος του επιδόματος εξαρτάται από την κλιματική ζώνη στην οποία βρίσκεται ένα ακίνητο.

Το υπουργείο Οικονομικών θα επιδοτήσει με 0,28 ευρώ ανά λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης.

Αναλυτικότερα:

1. Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η Ελληνική Επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, ως ακολούθως:

2. Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά, με ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας, ως ακολούθως:

Σε οριακές περιπτώσεις προσδιορισμού κλιματικής ζώνης μιας κατοικίας επιλέγεται η ευνοϊκότερη ζώνη για τον αιτούντα.

3. Για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, χορηγείται ποσό επιδόματος 0,28 ευρώ.

4. Στις περιπτώσεις αλλαγής κλιματικής ζώνης κατά την διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, στην νέα ζώνη μεταφέρεται το εν απομείναν ποσοστό της κλιματικής ζώνης της προηγούμενης κατοικίας.

Διαβάστε επίσης

Πώς να παραλάβετε πετρέλαιο θέρμανσης χωρίς να σας κλέψουν - 11 επισημάνσεις