A- A+
Άνοιξαν με πλαφόν οι αγορές με ελληνικές κάρτες σε ξένα e-shops - Τα όρια ανά τράπεζα
Σε μερικά άρση των περιορισμών στη χρήση των καρτών σε e-shops με έδρα εκτός Ελλάδος, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Ποια είναι τα όρια ανά τράπεζα.

Συγκεκριμένα, είναι πλέον δυνατή η πραγματοποίηση συναλλαγών στο εξωτερικό με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, ακόμη και εξ αποστάσεως.

Η δυνατότητα για αγορές μέχρι τώρα δινόταν μόνο με τη χρήση του «πλαστικού» στα τερματικά αποδοχής καρτών (POS) στο εξωτερικό.

Τα νέα όρια

Πλέον, υπάρχει η δυνατότητα να χρεωθεί η κάρτα μέσω ίντερνετ ή τηλεφωνικά, αρκεί να υπάρχει το διαθέσιμο όριο της τράπεζας που την έχει εκδώσει.

Το ημερήσιο όριο για κάθε συστημικό όμιλο (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς) ορίστηκε στις 300.000 ευρώ και για την Attica Bank στις 90.000 ευρώ.

Πρόκειται για πολύ μικρά ποσά που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που υπήρχαν πριν από τα capital controls.

Τι λέει η ΠΝΠ

Σύμφωνα με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα τηρούν λογαριασμό σε τράπεζα του εξωτερικού, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις κάρτες σας:

- μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβασή σας με την τράπεζα,

- εντός του ημερήσιου ορίου ποσού το οποίο εγκρίνεται για κάθε τράπεζα ξεχωριστά από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών, και

- για τις ακόλουθες κατηγορίες συναλλαγών:

1. Αγορές εισιτηρίων αεροπορικών εταιρειών.

2. Πληρωμές ξενοδοχείων.

3. Ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

4. Πληρωμές ταξιδίων και μεταφορών.

5. Πληρωμές ψηφιακών παρόχων μουσικού περιεχομένου και εφαρμογών (applications).

6. Πληρωμές συνδρομών, για εγγραφή ή ανανέωση συμμετοχής μέλους σε επαγγελματικούς συλλόγους (δικηγορικούς/ ιατρικούς συλλόγους, κ.λπ) ή/και για επιστημονικά και λοιπά έντυπα.

7. Πληρωμή υπηρεσιών εκπαίδευσης (δίδακτρα/ εστίες διαμονής/ συνδρομή βιβλιοθηκών, κ.λπ).

8. Πληρωμή ασφαλιστικών, ιατρικών και φαρμακευτικών εξόδων.