A- A+
Ανακόπηκε η εισροή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες μετά το «κούρεμα» στην Κύπρο
Ανακόπηκε το Μάρτιο η ισχυρή τάση ανόδου των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, μετά το «κούρεμα» στην Κύπρο, το οποίο θορύβησε τα νοικοκυριά στην Ελλάδα μετά από αρκετούς μήνες ηρεμίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Μαρτίου τα υπόλοιπα καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στα 164,08 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 65 εκατ. ευρώ σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, η εικόνα στην αγορά άλλαξε άρδην από τα μέσα Μαρτίου, μετά τις δραματικές εξελίξεις με τις κυπριακές τράπεζες, οι οποίες ανέκοψαν το κύμα εισροών.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι δεν ήταν λίγοι οι καταθέτες που προχώρησαν τις πρώτες ημέρες σε αναλήψεις μικρομεσαίων ποσών από τις τράπεζες, υπό το φόβο επιβολής ενός «κουρέματος» και στην Ελλάδα.

Το όριο των 100.000 ευρώ

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τις πρώτες ημέρες μετά τη λειτουργία των υποκαταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και αφού είχε προηγηθεί η εξαγορά τους από την Τράπεζα Πειραιώς, οι εκροές από τα ταμεία τους έφτασαν τα 450 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, μεγάλος αριθμός καταθετών έσπευσε να μεταφέρει κεφάλαια σε λογαριασμούς περισσότερων της μίας τραπεζών ή προχωρούσε σε πρόσθεση συνδικαιούχων.

Στόχος τους τα υπόλοιπα ανά καταθέτη να μην ξεπερνούν το πανευρωπαϊκό όριο ασφαλείας των 100.000 ευρώ, ενώ δεν ήταν λίγοι οι πελάτες που έσπαγαν τις αποταμιεύσεις τους σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα ανά τράπεζα.

Διαβάστε επίσης

* ΤΕΚΕ: Στα 33 δισ. ευρώ οι ανασφάλιστες καταθέσεις στην Ελλάδα - Πόσο απέχει ένα «κούρεμα»

* Reuters: Διαφορετική η περίπτωση της Κύπρου από την ελληνική στο θέμα του «κουρέματος»