A- A+
Ανάκαμψη των ακινήτων από τα μέσα του 2014 αναμένει η Alpha Bank - Ζήτηση από εξωτερικό
Ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων από τα μέσα του 2014 αναμένει η Alpha Bank, μετά και την εφαρμογή του νέου και δικαιότερου όπως εκτιμά Ενιαίου Φόρου Ακινήτων σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα.

Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, ο νέος φόρος θα αντικαταστήσει τον ΕΕΤΗΔΕ και τους ΦΑΠ (2010, 2011, 2012) που επιβλήθηκαν ταυτόχρονα (όλοι μαζί) και καθήλωσαν πλήρως την αγορά ακινήτων (και όχι μόνο) το 2013.

Αντίθετα, ο νέος φόρος θα επιβληθεί, κατά την τράπεζα, με λογικούς συντελεστές, που δεν θα αποτελούν εμπόδιο στην πραγματοποίηση συναλλαγών και επενδύσεων στην αγορά ακινήτων.

«Θα συμβάλλει έτσι στην ανάκαμψη αυτής της σημαντικής αγοράς στις ήδη διαμορφούμενες πολύ χαμηλές τιμές, ιδιαίτερα αν η εφαρμογή του από 1.1.2014 συνδυαστεί, όπως αναμένεται, και με την αναγκαία εκλογίκευση του φόρου επί των συναλλαγών ακινήτων» σημειώνουν οι αναλυτές της Alpha Bank.

Ενδιαφέρον από εξωτερικό

Επιπλέον των ανωτέρω, τονίζουν πως δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί το γεγονός ότι ήδη δόθηκαν 20 άδειες διαμονής στην Ελλάδα σε ξένους επενδυτές που πραγματοποιούν επενδύσεις σε εγχώρια ακίνητα αξίας άνω των € 250 χιλ., σύμφωνα με τον νέο επενδυτικό νόμο 4146/2013, ενώ άνω των 300 ερωτημάτων για τέτοιες άδειες έχουν γίνει από τον Απρίλιο (που ψηφίστηκε ο νόμος) έως σήμερα στην υπηρεσία Invest in Greece.

Τέλος, είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕλλάδος, η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκε στα €60,3 εκατ. στο 1ο 6μηνο 2013, από € 48,1 εκατ. στο 1ο 6μηνο 2012 (αύξηση κατά 25,4%).

Τα ποσά αυτά εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σημαντικά στα επόμενα 3μηνα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάκαμψη της αγορά ακινήτων και της οικονομίας γενικότερα, αναφέρει η Alpha Bank.