A- A+
Alpha Bank: Συνεργασία με μεσίτες για να βγουν προς πώληση ακίνητα δανειοληπτών της
Συνεργασία με μεσίτες μέσω των οποίων θα πουλά με τη συναίνεση των δανειοληπτών τα προσημειωμένα ακίνητα των στεγαστικών που έχει δώσει, αναπτύσσει η Alpha Bank.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή», η Cepal, που αποτελεί σύμπραξη της ισπανικής πρώην Aktua και της Alpha Bank, εισάγει το ισπανικό μοντέλο λειτουργίας με πιο καινοτόμες πρακτικές.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η μεσολάβηση, με τη συναίνεση του δανειολήπτη, για την πώληση του ακινήτου.

Για τον σκοπό αυτόν η νέα εταιρεία θα αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασίας με μεσίτες, μέσω των οποίων θα μπορεί να πουλήσει το προσημειωμένο ακίνητο, διευκολύνοντας τον οφειλέτη στην αναζήτηση αγοραστή.

Το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που θα προτείνουν οι εταιρείες διαχείρισης είναι συνάρτηση της κατηγορίας του δανειακού χαρτοφυλακίου που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν.

Ποια δάνεια αφορά

Στην περίπτωση της Cepal, τα δάνεια που μεταβιβάζονται είναι κυρίως δάνεια που έχουν καταγγελθεί και προέρχονται και από τις τρεις κατηγορίες, δηλαδή στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά.

Με δεδομένο ότι τα δάνεια αυτά είναι σε βαθιά καθυστέρηση, οι δυνατότητες που δίνονται στην εταιρεία διαχείρισης σε σχέση με το προτεινόμενο κούρεμα είναι μεγαλύτερες, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι συνάρτηση της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης του δανειολήπτη.

Ο περιορισμός της οφειλής θα πρέπει να τεκμηριώνεται από την αδυναμία του οφειλέτη να ανταποκριθεί και μπορεί να φτάσει ακόμη και το 50%, μόνο όμως όταν η οικονομική του κατάσταση το επιβάλλει.