A- A+
Alpha Bank: «Νεκρός ο καταστευαστικός κλάδος - Πτώση των τιμών έως και 10% μέχρι το 2016
Πτώση έως και 10% μπορεί να καταγράψουν οι τιμές των ακινήτων το επόμενο 16μηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alpha Bank, η οποία θεωρεί ότι δεν έχει εξαλειφθεί ακόμη η «φούσκα» στην αγορά.

Μιλώντας στο συνέδριο Global Capital Forum, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Αναλύσεων της Alpha Bank Μ. Μασουράκης, σημείωσε σχετικά ότι ο κατασκευαστικός κλάδος και ειδικά η οικοδομή παραμένουν «νεκροί», προβλέποντας ότι η ανάκαμψη θα έρθει υπό προϋποθέσεις από το 2015.

Για τους επόμενους μήνες προέβλεψε ότι θα υπάρξει πτώση τιμών, η οποία θα φτάσει το 10% μέσα στους επόμενους 16 μήνες, καθώς όπως είπε η αγορά δεν έχει ολοκληρώσει το «ξεφούσκωμά» της.

Τα μεγέθη της κρίσης

Ο κ. Μασουράκης παρουσίασε μία σειρά από στοιχεία που καταδεικνύουν το μέγεθος της σαρωτικής κρίσης που έχει χτυπήσει την κτηματαγορά. Ειδικότερα:

  • Στην αγορά εισέρχονται πλέον 4.000 νέες κατοικίες έναντι 40.000 κατοικιών το 2007, πτώση 90%.
  • Οι ετήσιες επενδύσεις σε ακίνητα δεν ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ έναντι 33 δισ. ευρώ το 2007
  • Στον κλάδο απασχολούνται 200.000 άτομα έναντι 363.000 το 2007, χάθηκαν δηλαδή 163.000 θέσεις εργασίας

Η φορολογία

Ο οικονομολόγος της Αlpha Bank παρουσίασε και μία σειρά από στοιχεία που δείχνουν την πολύ μεγάλη αύξηση της φορολογίας επί της ακίνητης περιουσίας τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε, η επαναλαμβανόμενη φορολογία στην ελληνική αγορά ακινήτων έχει αυξηθεί εν μέσω κρίσης από το 0,2% του ΑΠΕ στο 1,2% του ΑΕΠ, δηλαδή υπερπενταπλασιάστηκε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μπορεί «τα έσοδα από τη φορολογία των ακινήτων να είναι απαραίτητα, αλλά ο φόρος θα πρέπει να περιορίζεται ανά ακίνητο και όχι για το σύνολο της περιουσίας του φορολογούμενου, γιατί αλλιώς αποκτά τιμωρητικό χαρακτήρα χωρίς να έχει κάποια οικονομική σκοπιμότητα».