A- A+
Alpha Bank: Μειώσεις και στα επιτόκια των προθεσμιακών με Bonus από 1/10
Με μειώσεις επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα Bonus, ολοκλήρωσε η Alpha Bank τις περικοπές των αποδόσεων στα προϊόντα κλειστής διάρκειας.

Πρόκειται για τον κύκλο μείωσης που ξεκίνησε στις 18/9 από την Τράπεζα Πειραιώς, συνεχίστηκε σε δύο δόσεις από τη Eurobank και την Alpha Bank και πλέον μένει μόνο η Εθνική Τράπεζα να κάνει τις δικές της κινήσεις.

Η Alpha Bank, με ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, «κούρεψε» τις αποδόσεις των λογαριασμός προθεσμίας που είναι συνδεδεμένες με το πρόγραμμα επιβράβευση Bonus, ωστόσο δεν πείραξε καθόλου την ανταμοιβή σε είδος.

Οι περικοπές έφτασαν έως και τις 15 μονάδες βάσης, τοποθετώντας την οροφή στα συγκεκριμένα προγράμματα της τράπεζας στο 0,45%. Ωστόσο, με το κέρδος σε Bonus πόντους η τελική καθαρή απόδοση αυξάνεται σημαντικά.

Τι συμφέρει σήμερα

Μετά τις τελευταίες αλλαγές στα επιτόκια όλων των τραπεζών, γίνεται πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι τις καλύτερες καθαρές αποδόσεις προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις που εκτός από τόκους δίνουν και επιβράβευση σε είδος.

Αυτές έχουν το πλεονέκτημα ότι η ανταμοιβή μέσω των καρτών δεν φορολογείται, σε αντίθεση με τους τόκους, στους οποίους ισχύει συντελεστής 15%.

Έτσι, μπορεί μία προθεσμιακή χωρίς επιβράβευση με διπλάσιο επιτόκιο σε σχέση με μία προθεσμιακή που είναι συνδεδεμένη με πρόγραμμα ανταμοιβής, να προσφέρει τελικά μικρότερο καθαρό κέρδος στον καταθέτη.

Άλλωστε, η επιβράβευση μπορεί να θεωρείται πραγματικό χρήμα, με δεδομένο ότι εξαργυρώνεται με αγαθά και υπηρεσίες των συνεργαζόμενων με τις τράπεζες επιχειρήσεων, που ούτως ή αλλιώς θα χρειαζόταν να αποκτήσει ο καταναλωτής.

Πχ. στο σούπερ μάρκετ ή σε πρατήρια καυσίμων.

Παράδειγμα

Για να γίνει αντιληπτό το πόσο συμφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις με επιβράβευση σε είδος, σας παρουσιάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές για κατάθεση 50.000 ευρώ, διάρκειας 6 μηνών.

Όπως φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα, στην κορυφή των αποδόσεων βρίσκεται μία προθεσμιακή κατάθεση με επιτόκιο μόλις 0,10%, η οποία ωστόσο μαζί με την επιβράβευση προσφέρει κέρδος μεγαλύτερο από τις υπόλοιπες προθεσμιακές.

(κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση)