Σε ανάλυσή της η Alpha Bank σημειώνει ότι η εκλογίκευση του θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου λειτουργίας της στεγαστικής πίστης στη χώρα, με τη σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων στις περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται ως πρώτη κατοικία των νοικοκυριών, θα οδηγήσει σε αναζοπύρωση των στεγαστικών δανείων.
Όπως εξηγεί, έως σήμερα η χορήγηση δανείων για αγορά α΄ κατοικίας από τις τράπεζες ήταν απαγορευτική, δεδομένου ότι οι δυνατότητες που είχαν να εισπράξουν τα τοκοχρεολύσια ήταν δραστικά περιορισμένες με κρατική διαταγή.
Ανάκαμψη αγοράς
«Η ανάκαμψη της στεγαστικής πίστης αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, σε συνδυασμό με την εκλογίκευση του φορολογικού καθεστώτος στον τομέα της ακίνητης περιουσίας, για την αποκατάσταση της λειτουργίας της αγοράς ακινήτων, που έχει σήμερα ουσιαστικά διακοπεί πλήρως με σημαντική συμβολή στην βαθειά ύφεση της ελληνικής οικονομίας και στην εκρηκτική αύξηση της ανεργίας» τονίζουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν ότι η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για μια ελεγχόμενη, σταδιακή απελευθέρωση του ισχύοντος την τελευταία τετραετία καθεστώτος οριζόντιας απαγόρευσης των πλειστηριασμών, με ταυτόχρονη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των πραγματικά οικονομικά αδυνάμων και των συνεπών στις υποχρεώσεις τους δανειζομένων (παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν), φαίνεται να αποτελεί κάποια λύση σε ένα πραγματικό αδιέξοδο.
Από την πλευρά της η Fitch εκτιμά ότι η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων της κύρια κατοικίας στην Ελλάδα θα ήταν θετική για τους τίτλους που έχουν ως εξασφάλιση ενυπόθηκα δάνεια (RMBS), αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Η επίδραση στις τιμές
Σύμφωνα με τον οίκο, η άρση της απαγόρευσης θα οδηγούσε σε αύξηση τις ταμειακές ροές από την επανέναρξη πληρωμών δανείων. Ωστόσο, η αύξηση της προσφοράς ενδεχομένως θα εμποδίσει τους ρυθμούς ανάκτησης από τα να επιστρέψουν στα επίπεδα μίας λιγότερο προβληματικής αγοράς.
Όπως σημειώνει η Fitch, η πλήρης εκτίμηση της επίδρασης της άρσης της απαγόρευσης απαιτεί να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τις εξαιρέσεις και τον τρόπο που θα καθορίζονται.
Ωστόσο, τα παραπάνω οφέλη θα περιορίζονταν εν μέρει από τις πιέσεις που θα δημιουργούσε στις τιμές των ακινήτων η υπερπροσφορά.
Ως αποτέλεσμα, ανάλογα και με τις λεπτομέρειες και την συμπεριφορά των τραπεζών, η Fitch αναμένεται να προσχωρήσει σε περαιτέρω προσαρμογές στις εκτιμήσεις της για μείωση των τιμών των ακινήτων και το χρονοδιάγραμμα ανάκτησης των δανείων, όταν αρθεί η απαγόρευση.
Σημειώνεται ότι η Fitch τον Ιούλιο αύξησε την πρόβλεψή της για την πτώση στις τιμές των ακινήτων στο 42% από 33% λόγω της αδύναμης στεγαστικής αγοράς και την έλλειψη στοιχείων για τις κατασχέσεις.
Διαβάστε επίσης
Χατζηδάκης για πλειστηριασμούς: Να ανησυχούν όσοι παριστάνουν τους φτωχούς