A- A+
Alpha Bank: Οι 4 + 2 λόγοι που προμηνύουν ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων το 2015
Δυνατή θεωρεί η Alpha Bank την ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων το 2015 από τα χαμηλά πολλών δεκαετιών στα οποία έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Από που πηγάζει η αισιοδοξία.

Όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων είναι δυνατή στην Ελλάδα, παρά τη δραστική μείωση των εγχώριων εισοδημάτων τα τελευταία χρόνια και άνοδο της ανεργίας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Γιατί αισιοδοξεί

Σύμφωνα με την Alpha Bank, στην καλύτερη εξέλιξη στους τομείς των συναλλαγών και των επενδύσεων σε οικιστικά ακίνητα αναμένεται να συμβάλλουν στα επόμενα 3μηνα:

α) Η αξιοσημείωτη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα συμπεριλαμβανομένων και των προσδοκιών των καταναλωτών που έχουν ήδη οδηγήσει στην σταθεροποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στη σημαντική αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων.

β) Η ουσιαστική εκλογίκευση της φορολογικής επιβάρυνσης των ακινήτων, ιδιαίτερα με τη σημαντική μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3,0% και με την βελτιωμένη τελικά εξειδίκευση του πλαισίου επιβολής του φόρου υπεραξίας ακινήτων (15%).

γ) Οι πολύ χαμηλές τιμές των προσφερόμενων προς πώληση ακινήτων (κυρίως χτισμένων πριν από 7-έτη, ή και παλαιότερων) ακόμη και σε προνομιούχες περιοχές με υψηλού επιπέδου υποδομές, περιβάλλοντος και ποιότητας διαβίωσης.

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η σημαντική μείωση του κόστους ανέγερσης οικοδομών τα τελευταία έτη.

δ) Η δυνατότητα συνδυασμού της επιστροφής των καταθέσεων των εγχώριων κατοίκων στη χώρα με την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, ενώ ήδη διαφαίνεται και η δυνατότητα εισροής σημαντικών ξένων κεφαλαίων για αγορά εξοχικής ή άλλης κατοικίας στην Ελλάδα.

Δυνατότητα επενδύσεων

Σύμφωνα με την Alpha Bank είναι δυνατή η αύξηση των επενδύσεων στα ακίνητα τα επόμενα χρόνια διότι:

(1) υπάρχουν ήδη συσσωρευμένες σημαντικές αποταμιεύσεις σε πολλά εγχώρια νοικοκυριά (τοποθετημένες είτε στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είτε σε χρηματοοικονομικά μέσα αμφιβόλου απόδοσης στο εξωτερικό), και

(2) διότι η δυνατότητα επενδύσεων σε ακίνητα στην Ελλάδα από ξένους κατοίκους καθίσταται τώρα περισσότερο εφικτή και προσιτή από ότι ήταν στο παρελθόν.

Στήριξη αγοράς

Οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν ότι η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, ακόμη και αν πραγματοποιηθεί με την επένδυση των πιο ευκατάστατων νοικοκυριών και των ξένων επενδυτών σε ελληνικά ακίνητα, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην αύξηση της απασχόλησης και των εγχώριων εισοδημάτων και στη μείωση της ανεργίας.

«Αυτό θα συμβεί πολύ περισσότερο διότι η ενεργοποίηση της αγοράς ακινήτων θα σηματοδοτήσει την ενεργοποίηση και αρκετών άλλων σημαντικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του τραπεζικού κλάδου» αναφέρει σχετικά η τράπεζα.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της, ο τραπεζικός κλάδος, μετά την εντυπωσιακή ενίσχυση της κεφαλαιακής του βάσης, είναι τώρα καλά τοποθετημένος για να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη και της αγοράς ακινήτων, όταν η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια ενισχυθεί από τα σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδα, πιθανώς από το 2015 και μετά.