A- A+
Alpha Bank: Αναγκαία τα «μπετά» για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
Η ενίσχυση των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων αποτελεί «κλειδί» για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει η Alpha Bank σε ανάλυσή της, τονίζοντας την ανάγκη εισροής εγχώριων και ξένων κεφαλαίων.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, οι οικονομολόγοι της τράπεζας σημειώνουν ότι γενικά, η ανάπτυξη της οικονομίας στα επόμενα δύο ή τρία έτη δεν είναι δυνατή χωρίς την ανάκαμψη των συναλλαγών (με προσέλκυση και ξένων κεφαλαίων) και των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων.

«Η αντίληψη ότι δεν χρειαζόμαστε πια ''τα μπετά'' για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι απολύτως λανθασμένη και εξαιρετικά επικίνδυνη, τουλάχιστον όσον αφορά την περίοδο 2013-2015» τονίζουν στην ίδια ανάλυση.

Η Alpha Bank υπογραμμίζει ότι «χωρίς την εισροή εγχώριων και ξένων κεφαλαίων που μπορεί να προσελκύσει στα επόμενα έτη ιδιαίτερα η αγορά ακινήτων, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη και ανάπτυξη και των άλλων κλάδων στους οποίους η χώρα κατέχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι σχεδόν αδύνατη».

Και καταλήγει: «Χρειάζονται, συνεπώς, επενδύσεις και ''στα μπετά και στα μυαλά''».

Απέδωσε το «χαράτσι»

Σε σχέση με τις προτάσεις για κατάργηση του ΕΕΤΗΔΕ (το αποκαλούμενο «χαράτσι»), η Alpha Bank επισημαίνει ότι πρόκειται για το μόνο φόρο στον οποίο δεν υπήρξε φοροδιαφυγή το 2012.

Ως αποτέλεσμα, εισπράχθηκαν σημαντικά έσοδα ύψους 2,86 δισ. ευρώ το 2012 έναντι 490 εκατ. ευρώ το 2010. «Τα έσοδα αυτά το 2012 επιτεύχθηκαν παρά το ότι τα νοικοκυριά που είχαν πραγματική αδυναμία να πληρώσουν τον φόρο δεν τον πλήρωσαν» προσθέτει η τράπεζα.

«Αντίθετα, ο ΕΕΤΗΔΕ πληρώθηκε αυτούσιος ακόμη και από νοικοκυριά με μεγάλη ασυνέπεια στην εκπλήρωση των άλλων φορολογικών τους υποχρεώσεων» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.

Ο νέος ενιαίος φόρος

Η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση του ΕΕΤΗΔΕ με στόχο την αντικατάστασή του με έναν ενιαίο φόρο ακινήτων (όχι μόνο των ηλεκτροδοτούμενων), η οποία θα συνίσταται στην επιβολή του σε μεγάλη φορολογική βάση (με αφορολόγητη αντικειμενική αξία κάτω των 100.000 ευρώ και με σχετικά χαμηλούς συντελεστές, επί της κατάλληλα επικαιροποιημένης αντικειμενικής αξίας του ακινήτου).

«Στην περίπτωση που ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων προσιδιάζει στον ΕΕΤΗΔΕ, όσον αφορά στους συντελεστές, και εφαρμοσθεί σε φορολογική βάση ισοδύναμη με αυτήν του ΕΕΤΗΔΕ, μπορούν να εξασφαλισθούν και τα αναγκαία έσοδα ύψους 3,0 δισ. ευρώ - χωρίς να ασκούνται περαιτέρω καταστροφικές συνέπειες στη λειτουργία της αγοράς ακινήτων» τονίζουν οι αναλυτές τράπεζας και προσθέτουν ότι «διαφορετικά δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την απαιτούμενη αύξηση των εσόδων».

Σε σχέση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΕΕΤΗΔΕ και αντικατάστασή του με κάποιο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ) με αφορολόγητο όριο τα ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ ανά άτομο και, προφανώς, με την επιβολή υψηλών συντελεστών φορολογίας, η Alpha Bank τονίζει ότι θα έχει αναπόφευκτα ως συνέπεια την πτώση των εσόδων σε επίπεδα κάτω των 0,65 δισ. ευρώ.

Κίνδυνος 100.000 δημοσίους υπαλλήλους

Δηλαδή θα χαθούν έσοδα τουλάχιστον 2,0 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε αναγκαστική απόλυση τουλάχιστον 100.000 δημοσίων υπαλλήλων.

«Πέραν, όμως, τούτου θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των συναλλαγών και των επενδύσεων σε ακίνητα» προσθέτει η Alpha Bank στην ανάλυσή της.

Επομένως, καταλήγει ότι η απαλλοτριωτική φορολόγηση των ακινήτων θέτει αξεπέραστα εμπόδια στην ανάκαμψη των συναλλαγών και των επενδύσεων σε αυτή την πολύ σημαντική για την Ελλάδα αγορά και συμβάλλει στην περαιτέρω εμβάθυνση της ύφεσης στην οικονομία και σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.