Ο λόγος γίνεται για τις επικείμενες πωλήσεις από τις δύο τράπεζες των δύο μονάδων διαχείρισης κόκκινων δανείων που διαχειρίζονται σήμερα όλα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η Eurobank «τρέχει» διαγωνισμό για την πώληση της θυγατρικής της στον τομέα διαχείρισης επισφαλειών, της FPS, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς συμφώνησε με τον σουηδικό όμιλο Intrum για την πώληση του 80% της δικής της μονάδας κόκκινων δανείων, που μετατρέπει σε ξεχωριστή εταιρεία.
Μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών, το «κουμάντο» στη διοίκηση των δύο εταιρειών θα έχουν ανεξάρτητοι διαχειριστές με διεθνή εμπειρία στις αναδιαρθρώσεις χρεών.
Αυτό σημαίνει ότι την καθημερινή διαχείριση με όλα τα κόκκινα δάνεια της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς θα αναλάβουν οι επενδυτές που θα αποκτήσουν τις θυγατρικές τους.
Ποιος θα παίρνει τις αποφάσεις
Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα παραμείνουν στο ενεργητικό της.
Δηλαδή εάν καταγραφούν ζημιές από τη διαχείρισή τους, αυτές θα βαρύνουν την τράπεζα. Αυτό θα αλλάξει μόνο εάν πουληθεί ή τιτλοποιηθεί μέρος των δανείων αυτών, κάτι που αναμένεται να γίνει τα επόμενα χρόνια.
Από την άλλη πλευρά στη Eurobank μαζί με την πώληση της FPS θα τιτλοποιηθούν κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους 9,50 δισ. ευρώ.
Δηλαδή θα εκδοθούν ομόλογα, τα οποία θα αποπληρώνονται από τις ανακτήσεις των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με τα οποία θα είναι συνδεδεμένα.
Επειδή ένα μέρος των τίτλων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο αυτής της συναλλαγής θα διατεθεί σε τρίτους, λόγο στις αποφάσεις διαχείρισης των κόκκινων δανείων θα έχουν και οι τελευταίοι, πέραν της Eurobank.
Με ποιον θα μιλούν οι οφειλέτες
Οι νέες εταιρείες θα στελεχωθούν κατά βάση με υπαλλήλους των δύο τραπεζών.
Αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να μιλούν με τους ίδια στελέχη που συνεργάζονται και σήμερα.
Η διαφορά είναι ότι τα εργαλεία με τα οποία θα γίνονται οι ρυθμίσεις ή οριστικές διευθετήσεις θα σχεδιάζονται από το νέο management των δύο εταιρειών.
Οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν την απαραίτητη διεθνή εμπειρία από άλλες χώρες, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες θεραπείας των κόκκινων δανείων που θα διαχειρίζονται με την προώθηση βιώσιμων λύσεων.
Ταυτόχρονα όμως διαθέτουν την τεχνογνωσία για να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να κινηθούν επιθετικά με νομικές ενέργειες, κατά βάση πλειστηριασμούς για να ανακτήσουν τα οφειλόμενα.
Ποιοι αλλάζουν διαχειριστή
Όμως, κάποιοι οφειλέτες όλων των τραπεζών και όχι μόνο της Eurbank και της Πειραιώς, θα βρεθούν να μιλούν με άλλο διαχειριστή.
Πρόκειται για τις εξής περιπτώσεις:
- Για τα δάνεια που θα πουληθούν τα επόμενα χρόνια, τη διαχείριση των οποίων θα αναλάβουν τρίτες εταιρείες πέραν από την τράπεζα που είχε κάνει την αρχική χορήγηση
- Για τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν και η διαχείρισή τους θα εκχωρηθεί σε τρίτες εταιρείες
Στο πλαίσιο αυτό, οι αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα διευθετηθούν τα δάνεια θα αυτά θα λαμβάνονται από τις εταιρείες διαχείρισης.
Μόνο στις τιτλοποιήσεις θα υπάρχουν όρια σε σχέση με τη ζημιά που θα μπορεί να αναληφθεί ανά περίπτωση μετά τη ρύθμιση ή διευθέτηση ενός δανείου.
Κι αυτό διότι η όποια απόφαση θα επηρεάζει κεφαλαιακά και την τράπεζα, από τη στιγμή που θα διατηρεί στο ενεργητικό της μέρος των ομολόγων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων.