A- A+
Αλλαλούμ με καθυστερημένες χρεώσεις σε κάρτες για συναλλαγές σε POS της ΕΤΕ

Αναστάτωση προκάλεσε σε κατόχους καρτών όλων των τραπεζών, η καθυστερημένη εκκαθάριση συναλλαγών που είχαν κάνει το προηγούμενο διάστημα σε POS της Εθνικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό συναλλαγών, μικρό κατά την Εθνική Τράπεζα, με μέσο όρο αγοράς τα 20 ευρώ, δεν εκκαθαρίστηκε άμεσα, λόγω ενός συστημικού προβλήματος στο κύκλωμα των POS της.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην χρεωθούν μετά από λίγες ημέρες οι αγορές που είχαν γίνει στις επίμαχες συναλλαγές και να εμφανιστούν οι χρεώσεις στους λογαριασμούς των κατόχων των καρτών ακόμη και μετά από τρεις μήνες.

Σοκ στους κατόχους των καρτών

Στις χρεωστικές κάρτες αφαιρέθηκε το ποσό από το συνδεδεμένο λογαριασμό, ενώ στις στις πιστωτικές κάρτες εμφανίστηκε στον τελευταίο εκδοθέντα λογαριασμό το ποσό της συναλλαγής.

Στις περιπτώσεις δε που είχαν γίνει αγορές με άτοκες δόσεις, οι κάτοχοι των καρτών είδαν ξαφνικά στο λογαριασμό της πιστωτικής τους κάρτας τρεις ή και περισσότερες δόσεις μαζεμένες.

Δεν ήταν λίγοι όσοι υπέθεσαν ότι ξαναχρεώθηκαν για παλαιότερη συναλλαγή, την οποία νόμιζαν πως είχαν εξοφλήσει, εφόσον είχε πραγματοποιηθεί αρκετό καιρό πριν.

ADVERTISEMENT

Τι συνέβη στην πραγματικότητα

Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, από την αρρυθμία αυτή δεν υπήρξε καμία υπερχρέωση ή διπλοχρέωση των κατόχων πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας που πραγματοποίησαν συναλλαγές εκείνο το διάστημα.

Το αποτέλεσμα ήταν απλά ο κάτοχος της κάρτας να μη δει άμεσα στο λογαριασμό του τη συναλλαγή που πραγματοποίησε και αυτή να χρεωθεί με καθυστέρηση, μετά από μικρό χρονικό διάστημα.

Εξάλλου, η Εθνική Τράπεζα επισημαίνει ότι:

- Το ύψος των συναλλαγών είναι στην πλειοψηφία τους μικρό, με μέσο όρο συναλλαγής τα 20 ευρώ.

- Το ποσοστό των συναλλαγών που έχουν επηρεαστεί από την εξαιρετικά περιορισμένη δυσλειτουργία αφορά λιγότερο από το 0,01% επί του συνόλου των συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή του έτους στο κύκλωμα των POS σε ετήσια βάση .

Η Εθνική Τράπεζα διαβεβαιώνει το κοινό ότι έχει ήδη έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία του συναλλακτικού κυκλώματος καρτών σε όλες του τις διαστάσεις.