A- A+
Αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο το ποσοστό των Ελλήνων που είναι υπέρ του ευρώ

Το ευρώ γιορτάζει εφέτος τα 20ά του γενέθλια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μία νέα έρευνα σχετικά με τη  γνώμη των Ευρωπαίων πολιτών για το κοινό νόμισμα των χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με αυτά, το 66% των Ελλήνων θεωρεί ότι το ευρώ έχει κάνει καλό στη χώρα τους έναντι 60% ένα χρόνο νωρίτερα.

Στον αντίποδα το ποσοστό όσων θεωρούν ότι το ευρώ κάνει κακό στην Ελλάδα υποχώρησε μέσα στον τελευταίο χρόνο κατά 3 μονάδες, στο 23%, ενώ οι υπόλοιποι δεν μπορούν να εκτιμήσουν την επίδρασή του.

Μικρότερη αποδοχή στην Κύπρο

Από τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής στην ΕΕ έχουν οι Κύπριοι, οι οποίοι στην πλειονότητά τους μάλλον προτιμούν επιστροφή στη λίρα.

Το ποσοστό των υπέρμαχων του ευρώ μπορεί να αυξήθηκε σημαντικά κατά 8 μονάδες σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο διαμορφώνεται σε μόλις 55%.

Επιπλέον, περισσότερο από 3 στους 10 Κύπριους (34%) πιστεύουν ότι το ευρώ έκανε κακό στη χώρα τους.

Σε σύγκριση πάντως με το 40% της προηγούμενης χρονιάς το ποσοστό έχει μειωθεί.

Αναμφίβολα, ρόλο έχει παίξει για τη διαμόρφωση αυτών των ποσοστών το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο το 2013.

Τι γίνεται στην ΕΕ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου για τη ζώνη του ευρώ, το 76% όσων απάντησαν θεωρούν ότι το ενιαίο νόμισμα είναι καλό για την ΕΕ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποστήριξη που διαπιστώνεται μετά την εισαγωγή των κερμάτων και χαρτονομισμάτων ευρώ το 2002, ενώ σημειώθηκε αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του προηγούμενου έτους.

Ομοίως, το 65 % των πολιτών σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ θεωρούν ότι το ευρώ είναι επωφελές για τη χώρα τους: πρόκειται επίσης για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει μετρηθεί ποτέ.

Το κοινό νόμισμα υποστηρίζεται από την πλειονότητα των πολιτών και των 19 κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.