A- A+
Ανησυχία στις τραπεζικές διοικήσεις για την αξιολόγηση - Ο φόβος τους και οι καταθέσεις
Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την κυβέρνηση.

Στις μεταξύ τους συζητήσεις οι τραπεζίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι για το γεγονός ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα συμφωνία με τους δανειστές, που αποτελεί προϋπόθεση για να αρθεί η αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα για τις εξελίξεις.

Τι χάνουμε

Μόνο σε περίπτωση θετικής κατάληξης των διαπραγματεύσεων, η χώρα θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι λευκός καπνός στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν αναμένεται πριν το τέλος Μαρτίου.

Το γεγονός αυτό θεωρούν ότι βάζει σε κίνδυνο τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας.

Τέλεια ...ύφεση

Όπως λένε, «δεν φτάνουν οι φόροι που αναμένεται να πλήξουν την κατανάλωση φέτος, έχουμε και την παράταση της αγωνίας λόγω της εκκρεμότητας με την αξιολόγηση. Αν σε αυτά προστεθεί και το ασταθές διεθνές περιβάλλον, δημιουργείται το ...τέλειο περιβάλλον για παραμονή στην ύφεση ή για αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017».

Σύμφωνα με έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, εάν η ελληνική οικονομία δεν ανακάμψει φέτος, από τη μία πλευρά δυσκολεύει η προσπάθεια περιορισμού των κόκκινων δανείων και από την άλλη δημιουργείται πίεση στα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

Στο κακό σενάριο, οι ελληνικές τράπεζες θα εισέλθουν στη χρονιά των πανευρωπαϊκών stress tests, του χρόνου, με χαμηλές επιδόσεις.

Ο κίνδυνος των stress tests

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την επιδείνωση των μακροοοικονομικών υποθέσεων που θα υιοθετηθούν στο πλαίσιο της άσκησης που θα διενεργήσει η ΕΚΤ, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κεφαλαιακού ελλείμματος.

Εάν λοιπόν η χώρα δεν έχει ανακτήσει την πρόσβαση, έστω και μερική, στις αγορές έως και του χρόνου και προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress tests, θα κινδυνέψουν οι καταθέσεις.

Κι αυτό διότι με βάση τη νέα κοινοτική οδηγία που έχει τεθεί σε ισχύ από πέρυσι, εάν μία τράπεζα δεν βρει τα κεφάλαια που της λείπουν από τις αγορές, τότε ζημιώνονται κατά σειρά: μέτοχοι, πιστωτές και ανασφάλιστοι καταθέτες με υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ.

Για το λόγο αυτό θεωρούν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι για τον κλάδο και ελπίζουν ότι δε θα χαθεί πολύτιμος χρόνος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

* Η φωτογραφία είναι από το προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2015.