A- A+
Πώς οι Έλληνες έχασαν περιουσίες ίσες με ένα ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της κρίσης
Απώλειες ίσες με ένα ΑΕΠ κατέγραψαν οι περιουσίες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της κρίσης, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο ΣΕΒ, στο εβδομαδιαίο δελτίο του.

Από έκθεση της Credit Credit Suisse, Global Wealth Databook 2016, προκύπτει ότι η καθαρή -μετά την αφαίρεση των δανείων- περιουσία των Ελλήνων αποτιμάται σε 856 δισ. ευρώ έναντι 1.023 δισ. ευρώ λίγο πριν το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους το 2009.

Παραμένει πάντως ακόμη και σήμερα υψηλότερα από τα 683 δισ. ευρώ, πριν η χώρα γίνει μέλος της Ευρωζώνης στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η δημιουργία πλούτου

Σε οικονομικούς όρους, οι Έλληνες έχασαν σχεδόν ένα ΑΕΠ από την αξία των ιδιωτικών τους περιουσιών.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το είδος του αναπτυξιακού προτύπου που ακολούθησε η χώρα μας στην περίοδο πριν από την κρίση, διευκόλυνε τη συσσώρευση περιουσίας μέσω του υπερδανεισμού του Δημοσίου και της μεγάλης παραοικονομίας και φοροδιαφυγής.

Δηλαδή, η παραγωγή εισοδήματος στηρίχθηκε εν πολλοίς σε μεγάλα δημοσιονομικά (καταναλωτικά) ελλείμματα που χρηματοδοτήθηκαν από το εξωτερικό (από ξένες αποταμιεύσεις, δηλαδή), και έφτασε η στιγμή που το εξωτερικό χρέος έπρεπε να εξυπηρετηθεί.

Τα χρήματα όμως πήγαιναν με πελατειακή λογική στην κατανάλωση και την αναίτια μεγέθυνση του κράτους και όχι στις επενδύσεις και δεν υπήρχαν πλεονάσματα για να εξυπηρετηθούν τα χρέη.

Και η διόρθωση

Ήταν, λοιπόν, απαραίτητο να μειωθούν οι ανισορροπίες και η αύξηση των εισοδημάτων να στηρίζεται σε δικές μας αποταμιεύσεις, σημειώνει η ΣΕΒ.

Έτσι σήμερα πληρώνουμε το στρεβλό αναπτυξιακό πρότυπο του παρελθόντος, τονίζει στο ίδιο δελτίο.

Και προσθέτει ότι αυτό που δεν φαίνεται στα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης των Ελλήνων και δεν προβάλλεται επαρκώς, είναι τα τεράστια ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος που θα συνεχίσουν να απορροφούν σημαντικούς πόρους και στο μέλλον, θέτοντας περιορισμούς στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, εάν δεν αντιμετωπισθούν.