A- A+
Σε 10 χρόνια οι κάρτες θα είναι ...παρελθόν - Θα πληρώνουμε με το ...μάτι
Παρελθόν θα είναι σε λίγα χρόνια τα σημερινά μέσα πληρωμών, όπως οι κάρτες, καθώς θα καθιερωθούν νέοι σύγχρονοι τρόποι για συναλλαγές.

Η νέα τεχνολογία της επόμενης δεκαετίας ακούει στο όνομα βιομετρική ταυτοποίηση.

Η πιστοποίηση περιλαμβάνει κάτι που έχεις, όπως μια κάρτα ή μια φορητή συσκευή, κάτι που είσαι, όπως ένα βιομετρικό στοιχείο, ή κάτι που ξέρεις, όπως το PIN ή κωδικός.

Σε λίγα χρόνια λοιπόν εκτιμάται ότι οι καταναλωτές θα φορούν κάτι, πχ. βραχιολάκι και αντί για το PIN, θα ταυτοποιούνται με το δαχτυλικό τους αποτύπωμα ή με την ίριδα του ματιού τους.

Έρευνα της Visa

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Visa, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δείχνουν ενδιαφέρον στη χρήση βιομετρικών στοιχείων για τις πληρωμές τους.

Σχεδόν τα 3/4 θεωρούν ασφαλή την πιστοποίηση, όπου ένα βιομετρικό στοιχείο χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με συσκευή πληρωμών.

Πάνω από τα 2/3 θέλουν να χρησιμοποιήσουν βιομετρικά στοιχεία ως μέθοδο πιστοποίησης πληρωμών.

Οι έμποροι, είτε online είτε σε φυσικό περιβάλλον, θα είναι οι πιο κερδισμένοι καθώς το 1/3 των καταναλωτών έχει εγκαταλείψει μια αγορά λόγω της διαδικασίας πληρωμών.

Τα πλεονεκτήματα

Κοιτώντας τα πλεονεκτήματα της διαδικασίας που επιβεβαιώνει την ταυτότητα ενός ατόμου, ανιχνεύοντας ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα ή η ίριδα του ματιού, 51% των Ευρωπαίων δηλώνουν πως η βιομετρική πιστοποίηση θα δημιουργούσε γρηγορότερη και ευκολότερη εμπειρία πληρωμών σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Ομοίως, το 1/3 βρίσκει θετικό το γεγονός ότι η βιομετρική πιστοποίηση σημαίνει πως τα στοιχεία τους θα είναι ασφαλή ακόμη και αν η συσκευή τους χαθεί ή κλαπεί.

Καθώς η κουλτούρα πληρωμών θα αλλάζει ανάλογα με το μέρος όπου βρίσκεσαι και με τη συσκευή που κάνεις τις αγορές σου, οι μέθοδοι πιστοποίησης θα χρειαστεί να είναι ανάλογες με την περίπτωση της κάθε χρήσης.