A- A+
Προθεσμιακές: Ευκαιρία για παζάρι στο επιτόκιο έως την Παρασκευή - Προς νέες μειώσεις από Ιανουάριο
Τη δυνατότητα να ...παζαρέψουν το επιτόκιο της προθεσμιακής τους κατάθεσης, έχουν μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή που τελειώνει το 2016, οι αποταμιευτές.

Οι τράπεζες με στόχο να κλείσουν τη χρονιά με όσο το δυνατόν υψηλότερα υπόλοιπα, θα κάνουν ...σχεδόν τα πάντα για να κρατήσουν τις καταθέσεις σας.

Το «σχεδόν τα πάντα» μεταφράζεται σε μία απόδοση υψηλότερη κατά 5 - 10 μονάδες βάσης σε σχέση με τα ισχύοντα επιτόκια, ώστε να σας πείσουν να μην μεταφέρετε τα χρήματά σας στον ανταγωνισμό.

Παζάρι στο επιτόκιο μπορεί να γίνει πάντως για ποσά τουλάχιστον 50.000 ευρώ, ενώ τις μεγαλύτερες πιθανότητες για μία καλύτερη απόδοση έχουν καταθέτες με 100.000 ευρώ και πάνω.

Που παίζουν οι αποδόσεις

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο συμφέρει σήμερα να δεσμεύσει κάποιος χρήματα που δεν χρειάζεται άμεσα, σε μία προθεσμιακή κατάθεση, είναι ότι από τον ερχόμενο μήνα αναμένονται νέες μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «κούρεμα» στις αποδόσεις θα φτάσει τις 10 μονάδες βάσης, με στόχο η «οροφή» στα επιτόκια προθεσμίας να διαμορφωθεί στο 0,50% από 0,60% σήμερα στους συστημικούς ομίλους.

Αν λοιπόν κάποιος δεσμεύσει τα χρήματά τους σε προϊόν 12μηνης διάρκειας, θα αποπλαμβάνει για ολόκληρο το 2017 αποδόσεις υψηλότερες από αυτές που θα ισχύουν για τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις.

Το 12μηνο δε θα πρέπει να τρομάζει, δεδομένου ότι σε πολλά προϊόντα δίνεται η δυνατότητα χωρίς κόστος, την ημέρα καταβολής των τόκων, πρόωρης ανάληψης των κεφαλαίων.

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι τα επιτόκια για καταθέσεις μετρητών στις τράπεζες είναι διπλάσιες, φτάνοντας το 1,20%, ακόμη και για ποσά της τάξης των 10.000 ευρώ.

Συγκρίνετε σε 1' όλες τις προθεσμιακές καταθέσεις της αγοράς