A- A+
Επιστροφή καταθέσεων 4,3 δισ. ευρώ από το εξωτερικό τους πρώτους 9 μήνες του 2016
Στα 4,3 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία των καταθέσεων που επέστρεψαν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα από το εξωτερικό, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2016.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων, προήλθε από ρευστοποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων, κυρίως διαχείρισης διαθεσίμων, τα οποία είχαν αποκτηθεί μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2015, πριν τα capital controls.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο εννεάμηνο το 2016:

Πρώτον, το μέσο μηνιαίο ύψος των επιστρεφόντων από το εξωτερικό κεφαλαίων ήταν 2 φορές υψηλότερο από ό,τι είχε παρατηρηθεί κατά το παρελθόν σε περιόδους ηρεμίας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Δεύτερον, το μέσο μηνιαίο ύψος των καθαρών εισροών τραπεζογραμματίων ήταν κατά 17% χαμηλότερο από αυτό που είχε καταγραφεί σε προγενέστερη περίοδο σχετικής ηρεμίας

Η χαλάρωση των capital controls

Η παραπάνω εικόνα είναι αποτέλεσμα των εξής παραγόντων:

- Της μεγαλύτερης κατά το α΄ εξάμηνο του 2015, σε σχέση με άλλες περιόδους αύξησης του ρίσκου, έντασης των εκροών προς το εξωτερικό

- Της ευεργετικής επίδρασης από την εξασφάλιση από την κείμενη νομοθεσία, ήδη από τα μέσα του 2015, του δικαιώματος επανεπένδυσης στο εξωτερικό στο ακέραιο των κεφαλαίων που επαναπατρίζονται.

Τουναντίον, η αντίστοιχη δυνατότητα ανάληψης τραπεζογραμματίων από τραπεζικούς λογαριασμούς χωρίς περιορισμούς χορηγήθηκε μόλις τον Ιούλιο του 2016 και αφορά αποκλειστικώς νεοκατατιθέμενα τραπεζογραμμάτια.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, το εβδομαδιαίο όριο στις αναλήψεις μετρητών δημιουργούσε κάποια διστακτικότητα σε σχέση με την επιστροφή στο τραπεζικό σύστημα τραπεζογραμματίων τα οποία είχαν αποθησαυριστεί.