A- A+
Μετατρέπουν καταθέσεις σε επενδυτικά προγράμματα για να γλυτώσουν πιθανό κούρεμα
Σε μακροπρόθεσμα επενδυτικά προγράμματα με εκδότες ασφαλιστικές εταιρείες στρέφονται οι εγκλωβισμένοι στις τράπεζες καταθέτες για να γλυτώσουν ένα «κούρεμα».

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, τους τελευταίους μήνες δεν είναι λίγοι οι εγκλωβισμένοι λόγω capital controls καταθέτες που αναζητούν διέξοδο για να αποφύγουν ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» των καταθέσεών τους.

Το παλαιό χρήμα που βρίσκεται στις τράπεζες δεν μπορεί να αναληφθεί, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλα ποσά, δεδομένου ότι το μηνιαίο όριο αναλήψεων διαμορφώνεται σε 1.680 ευρώ (420 ευρώ x 4).

Η πρόταση

Για αυτούς τους πελάτες, οι τράπεζες προτείνουν την τοποθέτηση σε μακροπρόθεσμα επενδυτικά προγράμματα, με εκδότες κυρίως ασφαλιστικές εταιρείες.

Τα βασικά τους χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

- Η διάρκειά τους διαμορφώνεται στα 10 έτη

- Προβλέπεται ελάχιστη ή συγκεκριμένη απόδοση, που στη δεκαετία μπορεί να φτάσει ακόμη και το 20% σωρευτικά

- Καταβάλλεται κουπόνι ανά τακτά διαστήματα, το οποίο κεφαλαιοποιείται

- Υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης εξόδου, με κόστος τα πρώτα χρόνια ζωής του προϊόντος και χωρίς κόστος μετά τη μισή διάρκεια του προϊόντος

Το πλεονέκτημα των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι ότι τα χρήματα δεν αποτελούν πλέον καταθέσεις. Άρα δεν κινδυνεύουν από «κούρεμα».

Σημειώνεται πάντως ότι τα προγράμματα αυτά ενδείκνυνται για όσους είναι σίγουροι ότι δε θα χρειαστούν τουλάχιστον μέσα στην επόμενη 5ετία τις αποταμιεύσεις τους.