A- A+
Ομπρέλα προστασίας για τους δανειολήπτες στα νέα στεγαστικά με τη βούλα του Νόμου
Σειρά προστατευτικών παρεμβάσεων για τους δανειολήπτες στην αγορά των στεγαστικών δανείων περιλαμβάνει νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Με αυτό ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία κοινοτικές οδηγίες με τις οποίες ρυθμίζεται η τραπεζική αγορά προς την κατεύθυνση προστασίας των δανειοληπτών από αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών.

Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται προστασία του δανειολήπτη στους ακόλουθους τομείς:

- Δάνεια σε ξένο νόμισμα

Προβλέπεται προστασία του δανειολήπτη με έναν από τους ακόλουθους δύο τρόπους:

Πρώτον, να μπορεί η σύμβαση να μετατραπεί σε άλλο νόμισμα, τουλάχιστον όταν η διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος στο οποίο ελήφθη το δάνειο με το ευρώ υπερβαίνει το 20% σε σχέση με αυτή που ίσχυε κατά το χρόνο λήψης του δανείου

Δεύτερον, η σύμβαση να συνοδεύεται καθ’ όλη τη διάρκειά της με χρηματοπιστωτικό μέσο αντιστάθμισης συναλλαγματικού κινδύνου.

- Είδος κυμαινόμενου επιτοκίου

Οι δείκτες ή τα επιτόκια αναφοράς που χρησιμοποιούνται από τον πιστωτικό φορέα για τον υπολογισμό του επιτοκίου χορήγησης πρέπει να είναι σαφείς, προσιτοί και επαληθεύσιμοι από τον δανειολήπτη.

- Κόστος πρόωρης εξόφλησης

Στην περίπτωση που το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο, η τράπεζα δεν θα μπορεί να επιβάλλει χρέωση πρόωρης εξόφλησης

Αν το επιτόκιο είναι σταθερό, θα πρέπει στη σύμβαση να αιτιολογεί επαρκώς την αποζημίωση που θα λάβει, η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των τόκων που θα πλήρωνε ο δανειολήπτης, εάν συνέχιζε την αποπληρωμή του δανείου.

- Διαφημίσεις στεγαστικών δανείων

Δεν επιτρέπονται αθέμιτες, ασαφείς, ή παραπλανητικές διαφημιστικές και εμπορικές ανακοινώσεις σχετικά με συμβάσεις πίστωσης.

Επίσης απαγορεύονται ιδίως οι διατυπώσεις που ενδέχεται να δημιουργήσουν ψευδείς προσδοκίες στον καταναλωτή όσον αφορά τη διαθεσιμότητα ή το κόστος της πίστωσης.

- Μελέτη προσφοράς

Όταν παρέχεται στον καταναλωτή προσφορά που είναι δεσμευτική για τον πιστωτικό φορέα, αυτή παρέχεται εγγράφως.

Μεταξύ της παροχής δεσμευτικής προσφοράς και της σύναψης σύμβασης πίστωσης, μεσολαβεί χρονικό διάστημα μελέτης 10 ημερολογιακών ημερών ώστε ο καταναλωτής να συγκρίνει τις προσφορές και να αξιολογήσει τις συνέπειές τους προκειμένου να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση.

- Πώληση ακινήτου

Τα συμβαλλόμενα στη σύμβαση πίστωσης μέρη μπορεί να προβλέπουν ρητώς ότι η επιστροφή ή μεταβίβαση της εξασφάλισης ή των εσόδων από την πώληση της εξασφάλισης αρκεί για την αποπληρωμή της πίστωσης (σ.σ αφορά μη εξυπηρετούμενο δάνειο).

Εξάλλου, αν δεν υπάρχει συμφωνία και μετά τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης παραμένει ανεξόφλητο ποσό, ο πιστωτικός φορέας διευκολύνει την αποπληρωμή του λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης καθώς και την ύπαρξη τυχόν άλλων περιουσιακών στοιχείων.