A- A+
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κυπριακή οικονομία - Ανησυχία για τις τράπεζες
Προεδοποίηση στον πολιτικό κόσμο της χώρας για άμεση λήψη μέτρων με στόχο τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων απηύθυνε ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου κ. Αθ. Ορφανίδης.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Κύπρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η οικονομία να ενταχθεί σε έκτακτο μηχανισμό στήριξης, εάν επέλθει αποκλεισμός του δημοσίου και των κυπριακών τραπεζών από τις αγορές.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα ασκούνταν πίεση στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, στο οποίο αρκετοί Ελληνες τους τελευταίους μήνες έχουν μεταφέρει καταθέσεις τους, υπό τον κίνδυνο κατάρρευσης ελληνικών τραπεζών.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυπριακές τράπεζες πέρασαν με μεγάλη άνεση τα πρόσφατα τεστ αντοχής που διενεργήθηκαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ωστόσο, αν οι αγορές σταματήσουν να τις παρέχουν ρευστότητα θα εμφανιστούν δυσλειτουργίες, παρόμοιες με αυτές που έχουν εκδηλωθεί στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες.

Παρομοίασε την κατάταση με το 1974

Ο κ. Ορφανίδης στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στους αρχηγούς των κομμάτων, τονίζει την ανάγκη λήψης δραστικότερων μέτρων από αυτά που είχαν ανακοινωθεί αρχικά, μετά και τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν τα τραγικά γεγονότα στο Βασιλικό σε συνάρτηση με την καθυστέρηση λήψης μέτρων.

«Συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, τις δυσκολίες προσφυγής σε εξωτερικό δανεισμό, τις επιπρόσθετες οικονομικές επιπτώσεις από τα πρόσφατα γεγονότα στο Βασιλικό, πιστεύω ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συγκρινόμενη με αυτή του 1974», σημειώνει ο κ. Ορφανίδης στην ίδια επιστολή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «για να αποφευχθούν τα χειρότερα όπως μεταξύ άλλων η ένταξη της Κύπρου σε μηχανισμό στήριξης, με ότι συνεπάγεται για την οικονομία αλλά και για το εθνικό θέμα, απαιτούνται αμέσως περισσότερα και δραστικότερα μέτρα από εκείνα που συζητήθηκαν στη συνάντηση της 8ης Ιουλίου 2011 καθώς και ταχύτερη υλοποίησή τους».