A- A+
Στο 0,50% η μέση απόδοση στις προθεσμιακές καταθέσεις έως το τέλος του 2016
Μειώσεις της τάξης των 20 μονάδων βάσης στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων ετοιμάζουν οι τράπεζες μέχρι και το τέλος της φετινής χρονιάς.

Στόχος των διοικήσεών τους είναι το μέσο επιτόκιο στους λογαριασμούς προκαθορισμένης διάρκειας να μειωθεί περαιτέρω στο 0,50% από 0,80% περίπου που βρισκόταν μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η τελευταία μείωση

Τις προηγούμενες εβδομάδες όλοι οι συστημικοί όμιλοι προχώρησαν σε προς τα κάτω αναπροσαρμογή των επιτοκίων τους, η οποία μεσοσταθμικά κινήθηκε στα επίπεδα των 10 - 15 μονάδων βάσης.

Πλέον, η «οροφή» στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώνεται στο 0,75%, κι αυτό για ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Για μικρότερα ποσά, τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το 0,50%.

«Κλειδώστε» την απόδοση

Πάντως, ενόψει των νέων περικοπών στις αποδόσεις που ετοιμάζουν οι τράπεζες, οι καταθέτες έχουν την ευκαιρία σήμερα να «κλειδώσουν» ένα υψηλότερο επιτόκιο για τα χρήματά τους, για διάστημα έως και 12 μήνες.

Με δεδομένο ότι τα περισσότερα προϊόντα δίνουν τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης χωρίς ποινή, την ημερομηνία καταβολής των τόκων, οι αποταμιευτές μπορούν να δεσμεύσουν τις καταθέσεις τους για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και να προχωρήσουν σε ανάληψη εφόσον ...αισθανθούν ανησυχία.

Με τον τρόπο αυτό, θα εισπράττουν έως και το φθινόπωρο του 2017 τόκους βάση των σημερινών επιτοκίων, την ίδια στιγμή που οι νέες προθεσμιακές καταθέσεις θα συνάπτονται με αποδόσεις χαμηλότερες έως και κατά 30%.

Σύγκριση επιτοκίων

Εξερευνήστε το νέο χάρτη των προθεσμιακών καταθέσεων, με το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr.