A- A+
Νέο τοπίο στις προθεσμιακές καταθέσεις από 5/9 - Στο 0,75% η νέα οροφή
Ένα νέο κύκλο περικοπών στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων ολοκλήρωσαν οι τράπεζες, οδηγώντας σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα της αποδόσεις.

Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου το τοπίο στους λογαριασμούς προθεσμίας θα είναι διαφορετικό, καθώς οι τράπεζες προχώρησαν σε προς τα κάτω αναπροσαρμογές των επιτοκίων τους έως και κατά 25 μονάδες βάσης.

Μετά από αυτές τις αλλαγές, το μέγιστο επιτόκιο που μπορούν να πετύχουν οι καταθέτες μέσω των προγραμμάτων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δεν ξεπερνά το 0,75%.

Υψηλότερα επιτόκια, ακόμη και άνω του 1%, μπορεί κάποιος να πετύχει μόνο με την κατάθεση μετρητών, καθώς «τρέχουν» προσφορές για την προσέλκυση των χαρτονομισμάτων που βρίσκεται σε θυρίδες και στρώματα.

Τα νέα δεδομένα

Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς με συντονισμένες κινήσεις άλλαξαν μέσα σε ένα 24ωρο την επιτοκιακή τους πολιτική στις καταθέσεις προκαθορισμένης διάρκειας.

Με τις τροποποιήσεις αυτές αναμένεται να πετύχουν μείωση του κόστους δανεισμού τους κατά τουλάχιστον 10 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο.

Εξάλλου, με την προώθηση ελκυστικών προϊόντων, συνδεδεμένων με προγράμματα επιβράβευσης καρτών, πετυχαίνουν όχι μόνο να μειώσουν τους τόκους που καταβάλλουν, αλλά ταυτόχρονα να αυξήσουν την απόδοση των πελατών τους.

Η πληρωμή σε είδος

Με τις υπό εξέταση προθεσμιακές καταθέσεις, ο πελάτης εκτός από τους τόκους, κερδίζει μέσω της επιβράβευσης χρήματα τα οποία μπορεί να δαπανήσει στους συνεργάτες της τράπεζας, όπως συμβαίνει και με τα προγράμματα ανταμοιβής που ισχύουν στον τομέα των καρτών.

Δεδομένου πως στο δίκτυο των συνεργαζόμενων με τις τράπεζες επιχειρήσεων, περιλαμβάνονται καταστήματα από όλους τους κλάδους, ο καταθέτης επιτυγχάνει μείωση του ετήσιου προϋπολογισμού του.

Έτσι, αντί να ξοδέψει τα χρήματά του για αγορές που ούτως ή αλλιώς θα πραγματοποιούσε πχ. στο σούπερ μάρκετ ή σε πρατήρια καυσίμων, κάνει χρήση του «δώρου» που λαμβάνει από την προθεσμιακή.

Σύγκριση επιτοκίων

Εξερευνήστε το νέο χάρτη των προθεσμιακών καταθέσεων, με το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr.
(Σημ: Τα επιτόκια στα online προϊόντα «Alpha Online Προθεσμιακή» και «Winbankdirect», αναμένεται να αλλάξουν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα)