A- A+
Καταθέσεις: Πτώση λόγων φόρων τον Ιούλιο - Άνοδος υπολοίπων στις προθεσμιακές
Πτώση παρουσίασαν τα υπόλοιπα καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Ιούλιο, τερματίζοντας το ανοδικό δίμηνο Μάϊου - Ιουνίου.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με τις πληρωμές φόρων που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, κι οποίες αντιστάθμισαν τις εισροές καταθέσεων από Έλληνες και τουρίστες.

Τα μεγέθη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τα συνολικά υπόλοιπα του ιδιωτικού τομέα στις ελληνικές τράπεζες έπεσαν τον Ιούλιο στα 122,58 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 165 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Η πτώση αυτή ήταν αποτέλεσμα των καθαρών εκροών ύψους 637 εκατ. ευρώ που εμφάνισαν τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων, σε αντίθεση με τα νοικοκυριά που αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά 232 εκατ. ευρώ.

Ο Ιούλιος θα ήταν πολύ καλύτερος εάν δεν υπήρχαν οι πληρωμές φόρων (εισοδήματος ιδιωτών και επιχειρήσεων, ΦΠΑ) στα τέλη του μήνα.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι καταθέσεις του Δημοσίου αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 1,14 δισ. ευρώ, καταδεικνύοντας την κατεύθυνση των εκροών.

Χαλάρωση capital controls

Σχετικά καλή ήταν πάντως η εικόνα στα μεγέθη των ιδιωτών, με τις καταθέσεις τους να αυξάνονται, παρά το γεγονός ότι πληρώθηκε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Από τη μία πλευρά, τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης μειώθηκαν κατά 544 εκατ. ευρώ λόγω των φόρων, ενώ από την άλλη καταγράφηκε αύξηση των προθεσμιακών καταθέσεων για δεύτερο συνεχή μήνα.

Η άνοδος των υπολοίπων στους λογαριασμούς προκαθορισμένης διάρκειας αποτελεί μία σαφή ένδειξη της βελτίωσης της ψυχολογίας των καταθετών μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη χαλάρωση των capital controls στα μέσα Ιουλίου.

Τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων σκαρφάλωσαν τον Ιούλιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο, στα 42,13 δισ. ευρώ, σημειώνοντας τους πρώτους δύο καλοκαιρινούς μήνες άνοδο 1,16 δισ. ευρώ.